Effectievere voedseleducatie-interventies door participatief onderzoek

Flevoland 14 maart 2024

Onderzoek effecten voedseleducatie-interventies onder jongeren is een deelproject vanuit DuurzaamDoor Flevoland. Het heeft als kerndoel het verbeteren van de afstemming van deze interventies op jongeren in het Flevolandse voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs door participatief onderzoek. Het is nu onvoldoende bekend wat het effect is van de huidige interventies, zoals voedselchallenges en projectweken, en of deze goed afgestemd zijn op de behoeften en belevingswereld van de jongeren. Dit project streeft ernaar door participatief onderzoek, met behulp van focusgroepen met jongeren, deze interventies te evalueren en te optimaliseren.

Daadwerkelijke impact onderzoeken

De urgentie voor het project komt voort uit de observatie dat ondanks de inspanningen om jongeren te betrekken bij hun voedselkeuzes, er weinig bekend is over de daadwerkelijke impact van deze activiteiten. Jongeren worden beïnvloed door een complex samenspel van factoren, waaronder sociale en fysieke omgevingsfactoren, die hun eetgedrag vormen. Daarbij komt dat ingesleten gedragsroutines vaak diep geworteld zijn en moeilijk te wijzigen.

Focusgroepen

Het project is gestart met een vooronderzoek om de ingezette interventies in kaart te brengen. Daarna organiseerden we zes focusgroepbijeenkomsten op zes verschillende middelbare en mbo-scholen in Flevoland die recent hebben deelgenomen aan deze voedseleducatie interventies. De focusgroepen zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de percepties, houdingen en suggesties van jongeren ten aanzien van de interventies. De resultaten van de focusgroepen zullen worden geanalyseerd en samengevat in een visuele publicatie, zoals een infographic, met conclusies en aanbevelingen voor het verbeteren van de interventies.

Kenniscafé

De focusgroepbijeenkomsten zijn inmiddels geweest, de data is getranscribeerd en de volledige analyse vindt nu plaats. Het project zal op 4 juni van 14.30 tot 17.00 uur een kenniscafé organiseren bij Aeres Hogeschool Almere waar de resultaten en aanbevelingen gepresenteerd worden aan partners van DuurzaamDoor en andere belangstellenden. Dit moment markeert een belangrijke stap in het delen van inzichten en het samen bepalen van de toekomstige richting van voedseleducatie interventies, dus reserveer deze datum alvast in je agenda.

Belang van jongerenparticipatie

Dit deelproject vanuit DuurzaamDoor Flevoland benadrukt het belang van jongerenparticipatie in het ontwerp en de uitvoering van interventies gericht op het verbeteren van voedselbewustzijn en -gedrag. Door jongeren actief te betrekken en hun inzichten en voorkeuren te integreren, wordt beoogd de effectiviteit van de voedseleducatie interventies te verhogen en bij te dragen aan duurzamer en gezonder voedselkeuzegedrag van Flevolandse jongeren.

Wil je meer weten of heb je vragen? Neem dan contact op met projectleider Marleen Warnaar via m.warnaar@aeres.nl.

Deel deze pagina