Voedseleducatie

Veel jongeren weten niet waar hun voedsel vandaan komt en waarom gezond eten belangrijk is. Scholen zijn fantastische plekken om jongeren actief in contact te brengen met gezond eten. IVN FlevolandStad & NatuurJong Leren Eten FlevolandAeres en GGD Flevoland hebben daarom een laagdrempelige voedseleducatie-aanbod en een inspiratiewaaier ontwikkeld in Flevoland. Ons doel? Alle jongeren in Flevoland gaan op voedselontdekkingstocht, zodat zij leren om zelf gezonde en duurzame voedselkeuzes te maken.

Gezond en Duurzaam eten

De samenwerkingspartners binnen Duurzaam Door hebben een divers aanbod ontwikkeld voor VMBO en Mavo klassen uit de onderbouw. Met behulp van lessen op school, excursies naar de boer en kooklessen ontdekken jongeren waar hun voedsel vandaan komt, wat gezond eten is en hoe je duurzame keuzes kan maken.  

Boek je eigen aanbod en kies uit: 

  • Projectweek: ga op voedselontdekkingstocht en ontwerp jullie eigen lunchcafé! 
  • Jongeren Advies Bureau: aan de hand van een vraag van een boer ga je op onderzoek uit 
  • Keuze uit losse excursies, gastlessen en doe-het-zelf lessen  

Stel zelf of met ondersteuning van IVN je programma samen. 

Doe mee aan de Flevolandse Kantine Challenge

Duurzame voedseltransitie

In zes lessen ontdekken leerlingen antwoorden op vragen als: ‘Wat is een duurzaam voedselsysteem?’, ‘Hoe kun je dierlijke eiwitbronnen vervangen door andere, minder milieubelastende eiwitbronnen?’ en ‘Hoe ga je voedselverspilling en -verlies tegen?’

Inspiratiewaaier

Met de inspiratiewaaier ‘Voedseleducatie Flevoland’ inspireren we docenten om hun eigen voedselleertraject te ontwikkelen. In de waaier komen mooie voorbeelden tot leven en worden docenten in contact gebracht met lokale bedrijven en organisaties die interessante praktijkvragen hebben aan leerlingen.

Meer weten? 

We vertellen je graag meer! Neem contact op met IVN Flevoland. 

IVN Flevoland, Stad & Natuur, Jong Leren Eten Flevoland, Aeres en GGD Flevolandwerken aan een voedseleducatie-aanbod voor alle scholen in Flevoland. Dit project is mede mogelijk gemaakt door kennisprogramma DuurzaamDoor en in samenwerking met Flevolandse gemeenten.