50 inwoners Noordoostpolder verruilen tegels voor gratis plantenpakket

Flevoland 16 april 2024

Noordoostpolder, 15 april 2024 – Afgelopen zaterdag verruilden zo’n 50 inwoners van gemeente Noordoostpolder een vierkante meter tegels voor gratis planten, aangeboden door IVN Flevoland en de gemeente Noordoostpolder. Met de planten kunnen de inwoners hun tuin vergroenen, om zo hun tuin klimaatbestendig te maken.

Tegelruilactie

Op de zonnige zaterdag waren de eerste gegadigden er al vroeg bij in Ens en Bant. Al voordat de officiële begintijd was aangebroken, brachten deze vroege vogels hun tegels al langs om een plantenpakket uit te zoeken. Slim, zo konden ze de struik en vaste planten direct in hun tuin zetten en de rest van de dag genieten van het mooie weer. “Ik had steeds al zin om de stenen eruit te halen en er planten voor in de plaats te doen, maar nu zag ik jullie actie en had ik eindelijk het duwtje om door te pakken.”

Groene tuin belangrijk

De planten in het pakket, biologisch gekweekt door Kwekerieje en Decohof, zorgen voor veel bloei: van het voorjaar tot het najaar staat er altijd wat in bloei. Dat ziet er leuk uit, maar is ook goed voor vlinders en bijen die er voedsel vinden. Andere dieren, zoals vogels en egels, vinden beschutting tussen de planten.

Met deze actie wil IVN Flevoland samen met gemeente Noordoostpolder inwoners stimuleren hun tuin groener te maken. Een groene tuin biedt namelijk meer dan alleen visueel genot. Met de toenemende impact van klimaatverandering, zoals hevige buien en langdurige droogte en hitte, biedt een groene buitenruimte steeds meer waarde. Regenwater wordt goed in de grond opgenomen en groen helpt bij het koelen tijdens hete zomermaanden.

“De actie maakt het makkelijk voor bewoners om hun tuin van grijs naar groen te laten gaan. Minder tegels, meer planten dus,” vertelt Benjamin Smit, projectleider bij IVN Flevoland. “Zo brengen we de natuur dichter bij de mens, op een toegankelijke manier.”

Blije reacties

Zo’n 50 mensen kwamen op de actie af met hun gewipte tegels. “Ik ben bezig met een verbouwing,” vertelde een van de tegelruilers. “Daar was ik druk mee, maar toch heb ik even tijd gemaakt om wat tegels te wippen. Nu nog even op de valreep een pakket ervoor opgehaald. Ik vind het een super leuke actie.”

Een tijdje later kwam een stel dat eigenlijk al een aardig groene tuin had. “We hebben een paar van de laatste tegels uit onze tuin gehaald, ook al hebben we al veel groen. Zo wordt onze tuin nóg mooier.” De tegels die zijn ingezameld, worden bij elkaar opgeteld en opgegeven voor het NK Tegelwippen. In totaal waren dat zo’n 550 tegels. De overgebleven plantenpakketten zijn aangeboden aan Groei & Bloei.

Deel deze pagina