Gezond en Duurzaam eten

De samenwerkingspartners binnen Duurzaam Door hebben een divers aanbod ontwikkeld voor VMBO en Mavo klassen uit de onderbouw. Met behulp van lessen op school, excursies naar de boer en kooklessen ontdekken jongeren waar hun voedsel vandaan komt, wat gezond eten is en hoe je duurzame keuzes kan maken.

Boek je eigen aanbod en kies uit:

  • Projectweek: ga op voedselontdekkingstocht en ontwerp jullie eigen lunchcafé!
  • Jongeren Advies Bureau: aan de hand van een vraag van een boer ga je op onderzoek uit
  • Keuze uit losse excursies, gastlessen en doe-het-zelf lessen

Stel zelf of met ondersteuning van IVN je programma samen.

Projectweek: Ontwerp je eigen lunchcafé

Gezond en duurzaam eten met downloadbare lessen, gastlessen en excursies 

Veel jongeren weten niet waar hun voedsel vandaan komt en waarom gezond eten belangrijk is. Tijdens de projectweek Gezond en duurzaam eten in Flevoland gaan jongeren op voedselontdekkingstocht, zodat zij leren om zelf gezonde en duurzame voedselkeuzes te maken.  

Stel de projectweek zelf samen met behulp van voorbeeldlessen, gastlessen en excursies die je onderaan deze pagina vindt. Of vraag IVN om dit aan de hand van jullie wensen, geheel op maat, te organiseren en vraag een offerte aan. 

Voorbeeld: 

  1. Les op school: Introductieles, door de docent met behulp van voorbeeldles  
  2. Excursie: naar een educatieboer in de omgeving van de school 
  3. Kookworkshop op school: gezonde voeding, passend bij het seizoen 
  4. Les op school: Recept kiezen en boodschappen doen, door de docent met behulp van voorbeeldles  
  5. Les op school: Menukaart en restaurant ontwerpen, door de docent met behulp van voorbeeldles  
  6. Afsluiting op school: Lunchcafé (koken, inrichten en samen eten) 

De projectweek is naar wens uit te breiden met meerdere excursies, gastlessen of voorbeeldlessen. 

Neem contact met ons op

Jongeren Advies Bureau (JAB)

Binnen het thema voeding spelen er veel vragen. Waar komt ons eten eigenlijk vandaan en hoe kan je dit bijvoorbeeld uitleggen aan basisschoolleerlingen? Tijdens het Jongeren Advies Bureau gaan jullie aan de hand van een concrete vraag van een boer, beheerders van een schoolmoestuin of  voedselbos op voedselontdekkingstocht en geven jullie je advies. 

In schooljaar 2022-2023 heeft het Almere College, locatie Copernicus in Dronten advies gegeven aan educatieboer Marjan van de Wijngaard. Hoe kan zij aan basisschoolleerlingen uitleggen waar de ingrediënten van een poffertje vandaan komen? En hoe kan je van poffertjes een gezond gerecht maken? 

Een Jongeren Advies Bureau is altijd maatwerk, vraag IVN om de mogelijkheden en vraag een offerte aan.

Lesmaterialen, excursies en gastlessen

Stel met behulp van de volgende ingrediënten je eigen programma samen.

Kookworkshop op school: The Waste to Success

Wij gaan koken met de leerlingen! Ze zullen zelf aan de slag gaan met het voelen, het ruiken en vooral het proeven van de ingrediënten die wij gered of geoogst hebben. Hierbij gebruiken ze hun creativiteit om van iets ongewoons, iets wat normaliter wordt weggegooid, iets ongewoon lekkers te maken. 

Met deze workshop willen we de leerlingen meegeven: 

  • Wat de waarde en herkomst is van de producten door middel van een interactieve introductie. 
  • Dat groente en fruit met gekke vormen ook lekker zijn 
  • Hoe ze het plezier en de vaardigheid van het koken (terug) kunnen krijgen door zelf te koken en te proeven. 
  • Tips om thuis voedselverspilling tegen te gaan.

Lees hier meer

Bezoek een educatieboer!

Wat is er nou leuker dan op een boerderij ontdekken hoe gewassen groeien en waar je eten vandaan komt?  

Waar komt ons voedsel vandaan? Hoe wordt het gemaakt? Hoe ziet het leven op een boerderij eruit? Boerderijeducatie betekent ontdekkend leren en beleven waar ons voedsel vandaan komt en wat er leeft en groeit op de boerderij. Maatschappelijke vragen over bijvoorbeeld leven en dood, voortplanting, voeding en gezondheid en duurzame energie zijn daar dagelijkse kost. 

Lees hier meer

Voorbeeldlessen projectweek

  • Introductieles 
  • Recept kiezen en boodschappen doen 
  • Menukaart en restaurant ontwerpen 

Vraag de lessen hier aan

Thema Duurzaamheid

Voedselkilometers

Laat de leerlingen gedurende een bepaalde periode (een week, een dag) van alles wat ze eten opschrijven waar het vandaan komt en hoeveel kilometers deze producten hebben afgelegd. 

Voedselvoetafdruk

Via de website van het voedingscentrum kan je je eigen Voedselafdruk berekenen en krijg je tips om deze te verlagen. 

lees hier meer

The Waste to Success Quiz

Wil je het thema voedsel en voedselverspilling behandelen op school? Maak dan gebruik van de The Waste To Success Quiz. De quiz is aan te passen naar niveau.

Lees hier meer

Lespakket Weet Wat je Eet

Les 3 van dit lespakket gaat over voeding en milieu 

Lees hier meer

Challenges “Flevolandse Voetafdruk"

Doe mee aan de duurzame challenges voor Flevoland!  

Lees hier meer

Duurzame voedseltransitie

In zes lessen ontdekken leerlingen antwoorden op vragen als: ‘Wat is een duurzaam voedselsysteem?’, ‘Hoe kun je dierlijke eiwitbronnen vervangen door andere, minder milieubelastende eiwitbronnen?’ en ‘Hoe ga je voedselverspilling en -verlies tegen?’

Lees hier meer

Thema Gezonde Voeding

Lespakket Weet Wat je Eet

Wat doet eten met je lichaam? En wat is gezond eten? Het lespakket Weet Wat je Eet is ontwikkeld door het Voedingscentrum.

Lees hier meer

Lespakket Krachtvoer

Krachtvoer is een gratis lesprogramma om leerlingen te helpen gezond te leven en in het bijzonder om gezonde voedingskeuzes te maken. Het lespakket Krachtvoer wordt ook gebruikt binnen het programma De Gezonde School.

Lees hier meer

Jong Leren Eten

Kijk voor nog meer inspiratie op de website van Jong Leren Eten. 

Lees hier meer