IVN Jongeren Adviesbureau in Gelderland

Met het IVN Jongeren Adviesbureau denken jongeren mee met bedrijven en (overheids)organisaties over duurzame oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Ze openen de ogen van besluitvormers en stimuleren hiermee vernieuwing in een organisatie. Door jongeren te betrekken bij beleid heeft het meer kans van slagen. Bovendien willen jongeren graag als gelijkwaardige partner meedenken over vraagstukken die hen aangaan. Een win-win situatie! Bekijk de video voor meer informatie of kijk eens in ons online Groen Gelderland Magazine.

Over het Jongeren Adviesbureau

IVN gelooft dat jongeren creatieve antwoorden hebben op maatschappelijke uitdagingen: een stem die gehoord moet worden! Het IVN Jongeren Adviesbureau betrekt jongeren tussen de 12 en 25 jaar, vanuit hun opleiding, bij maatschappelijke vraagstukken op het gebied van natuur en duurzaamheid.

IVN Gelderland zorgt ervoor dat leerlingen uit het voortgezet onderwijs en het MBO kennismaken met een (lokaal) vraagstuk. Om te komen tot een advies, doen de jongeren onderzoek, gaan ze in dialoog met experts, dragen ze mogelijke oplossingen en ideeën aan en presenteren ze deze bevindingen aan de opdrachtgever. Vervolgens gaat de organisatie met de adviezen van de jongeren aan de slag. Gelderse jongeren gaven onder andere advies aan de gemeenten Lochem en Zaltbommel. Lees hieronder meer over de adviezen die de jongeren hen gaven!

Voorbeelden Jongeren Adviesbureau

img_4171_lr

Jongeren Adviesbureau Zaltbommel

Zo’n 40 leerlingen van het Cambium College gingen tijdens het Jongeren Adviesbureau aan de slag voor de gemeente Zaltbommel. Hun opdracht? Een advies uitbrengen aan de gemeente over hoe er meer biodiversiteit en klimaatbestendigheid in de binnenstad van Zaltbommel kan worden gerealiseerd. Tijdens het project werden leerlingen geholpen door docenten en medewerkers van de gemeente, IVN Gelderland en Earthwatch. Zo kregen ze onder meer verdiepende informatie en workshops over de begrippen biodiversiteit en klimaatadaptatie, gingen ze op onderzoek uit in de binnenstad, gingen ze in gesprek met bezoekers, bewoners en winkeliers in de binnenstad en kregen ze een workshop over presentatievaardigheden. De jonge adviseurs presenteerden hun bevindingen in de raadzaal van de gemeente voor onder meer de wethouder en betrokken ambtenaren en inspireerden hen met frisse ideeën over de binnenstad van Zaltbommel.

Jongeren uit Lochem adviseren gemeente over biodiversiteit

Jongeren Adviesbureau Lochem

Leerlingen van het Staring College in Lochem zijn met het Jongeren Adviesbureau betrokken bij het biodiversiteitsplan van de gemeente. Om dit plan te laten slagen moeten zoveel mogelijk mensen in de gemeente weten hoe zij deze soorten kunnen helpen. De gemeente riep de hulp in van de jongeren adviseurs. De jongeren deden onderzoek naar het leefgebied en de ideale omstandigheden van de verschillende gidssoorten en presenteerden hun bevindingen aan de gemeente in vlogs. Vogelvriendelijke akkers, watertrappen en doorgangen in schuttingen waren enkele van hun creatieve ideeën. Door te ‘vloggen voor de biodiversiteit‘, hopen de jongeren ook anderen te inspireren om bij te dragen aan het versterken van de biodiversiteit. Wethouder Marja Eggink waardeerde de waardevolle tips van de jongeren.

Jongeren Adviesbureau Ede

Gemeente Ede schakelde de hulp in van vijfenzestig scholieren van Het Streek via het IVN Jongeren Adviesbureau. Ze zochten naar goede ideeën voor het zwerfafvalbeleid, en die kregen ze in overvloed! Gedurende tien weken voerden de leerlingen grondig onderzoek uit naar zwerfafval, plasticvervuiling en namen ze deel aan workshops van experts over circulaire economie en gedragsverandering. Een vijfkoppige jury, bestaande uit gemeente en deskundigen, beoordeelde alle plannen op originaliteit, kwaliteit en onderbouwing. De jury was zeer onder de indruk van plannen zoals; glow-in-the-dark prullenbakken, statiegeld op al het plastic en afbreekbare verpakkingen van zeewier en paddenstoelen. De winnaar was de groep die een app heeft ontwikkeld die gebruikers informeert over de locatie van prullenbakken in de buurt. De gemeente Ede neemt alle ideeën mee en kijkt welke ze kan verwezenlijken.

Meer informatie?

Heb je als overheid, bedrijf of organisatie ook een probleem waarbij je de ideeën van jongeren kunt gebruiken? Bekijk de mogelijkheden voor een IVN Jongeren Adviesbureau en neem contact op met Esther Tiemessen van IVN Gelderland.