Buurt vergroenen

Creatieve ideeën van leerlingen OBC Elst om zwerfafval te verminderen

Gelderland 8 juni 2023

Een prullenbak in de vorm van een sigaret, peukenputten bij bankjes in de diverse parken in Elst en een basket waarmee je prijzen kan winnen aan de hand van de hoeveelheid afval die raak gegooid wordt; de ideeën van leerlingen van OBC Elst in Elst om zwerfafval tegen te gaan zijn creatief en gevarieerd.

Zo’n 30 leerlingen uit de eersteklas van OBC Elst bogen zich afgelopen week over de vraag hoe zij de gemeente zouden adviseren om de hoeveelheid zwerfafval te verminderen. Dit deden ze in het kader van het IVN jongeren Adviesbureau project, een initiatief van IVN Natuureducatie en gemeente Overbetuwe. Hierdoor worden jongeren betrokken bij duurzame vraagstukken in hun eigen leefomgeving. \

Veldonderzoek en opruimacties

Docenten en IVN Natuureducatie hielpen de jongeren op weg en leerden hen meer over het probleem rondom zwerfafval. De leerlingen gingen zelf op onderzoek uit op diverse locaties binnen de gemeente. Ze maakten posters met daarop hun creatieve ideeën. Naast de 30 jonge adviseurs gingen de 150 andere eersteklas leerlingen op 6 juni op pad in diverse wijken rondom de school om zwerfafval op te ruimen. Daarmee haalden ze vele zakken afval op.

Advies aan de gemeente Overbetuwe

Op dinsdag 6 juni deelden de jongeren tijdens een presentatie hun oplossingen met de belangstellenden. Wethouder Rik van den Dam bekeek de presentaties met belangstelling. De wethouder reageerde enthousiast en schonk de school 50 afvalgrijpers. Daarmee kunnen de leerlingen zich blijvend inzetten voor zwerfafval.

Over het IVN Jongeren Adviesbureau

Met IVN Gelderland ervaren jongeren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. Met het IVN Jongeren Adviesbureau betrekt IVN jongeren bij hun eigen leefomgeving en beslissen jongeren mee over hun eigen duurzame toekomst. Want jong geleerd is oud gedaan!

Ontdek meer over

Deel deze pagina