Jongeren in Arnhem bedenken plan voor natuurgebied Rijk der Heide

Gelderland 9 februari 2023

Hoe kunnen we de natuur versterken én meer mensen ervan laten genieten erover leren? Die vraag kregen leerlingen van het Montessori College voorgelegd tijdens het IVN Jongerenadviesbureau. De opdracht ging over Rijk der Heide, een klein natuurgebied in het noordwesten van gemeente Arnhem. Afgelopen week brachten ze advies uit aan wethouder Marco van der Wel.

Onderzoek

Welke diersoorten komen er in Rijk der Heide voor en wat hebben die nodig in hun leefomgeving? De leerlingen deden onderzoek naar de zandhagedis, wespendief en nachtzwaluw en bekeken wat er nodig is om heideplanten goed te laten groeien. Natuurlijk deden ze ook veldonderzoek. Tijdens een rondleiding van de boswachter vonden ze zeldzaam rendiermos en ontdekten dat er wel erg veel Amerikaanse eiken groeien in Rijk der Heide.

De leerlingen verdiepten zich ook in soorten bezoekers en wat die nodig hebben. De mountainbiker, de vogelliefhebber, de zondagse wandelaar. Al deze informatie bundelden ze in een advies aan hun opdrachtgever, gemeente Arnhem.

Presenteren

De jonge adviseurs presenteren hun plannen vandaag in het Arnhemse gemeentehuis aan de beleidsambtenaar, de boswachter én de wethouder. “Natuur is goed voor je. Je wordt er gezonder van en meer ontspannen,” aldus Marco van der Wel, wethouder Natuur. Hij is heel geïnteresseerd in de ideeën van de leerlingen om meer Arnhemmers van Rijk der Heide te laten genieten en het gebied een impuls te geven. De voorstellen variëren van het openen van een koffiezaakje midden in het gebied tot het instellen van rustzones voor de zandhagedis. Vooral de creativiteit van recreatieve activiteiten viel op: de groepen bedachten een blotevoetenpad, picknickplekken, een vogelkijkhut en zelfs een houten knikkerbaan.

“Veel vindingrijke ideeën,” vond ook de wethouder. “Sommige dingen passen beter op een andere locatie, waar maar we nemen het zeker mee.”

Brent en Giel adviseren om het natuurgebiedje te verdelen in een rustzone en recreatiezone.

 

Winnaars

De jury, bestaand uit een gastdocent Ecologie, een natuurgids van IVN Arnhem en de afvaardiging van de gemeente, beoordeelde alle adviezen. In hoeverre gaven ze echt antwoord op de opdrachtvraag? Hadden ze goed rekening gehouden met het Programma van Eisen?

Het plan van Brent en Giel stak er volgens de jury met kop en schouders bovenuit. Het meest complete plan, met een goed uitgewerkte plattegrond en zelfs inclusief begroting. De jongens hadden bovendien het best geluisterd naar de wensen en kaders van de opdrachtgever en zelfs verbinding gezocht met de omgeving van Rijk der Heide. Zo vonden ze een oplossing voor het parkeerprobleem en stimuleerden bezoekers om ook een rondje te wandelen over het nabijgelegen Westerheide.

Deel deze pagina