
Edese scholieren bedenken aanpak zwerfafval
Een app die je vertelt waar een prullenbak in de buurt is, helpt om zwerfafval tegen te gaan. Dat zeggen leerlingen van Het Streek die zich in het vak GEO Future tien weken verdiept hebben in het thema. Drie klassen van Het Streek gingen afgelopen najaar aan de slag als adviseurs van de gemeente Ede. Ze onderzochten het zwerfafvalprobleem, leerden over de plastic soep en bedachten oplossingen voor de toekomst. Afgelopen week presenteerden ze in het gemeentehuis hun adviezen.
Onderzoek
Een goed advies begint met onderzoek. Waar ligt het meeste zwerfafval, van welk materiaal is het en waar komt het vandaan? Zomaar een paar vragen waar de leerlingen antwoord op moesten vinden tijdens dit IVN Jongerenadviesbureau over zwerfafval. Ze verdiepten zich in de plastic soep en circulaire economie en gingen op excursie naar het afvalbrengstation van ACV. Ook kregen zij een gastles over de verpakkingsindustrie en een workshop gedragsverandering. Tijdens veldwerk in de stad deden de jongeren zelf onderzoek naar zwerfafval in Ede.
Presenteren in het gemeentehuis
Na onderzoek in theorie en praktijk, bedachten de groepjes leerlingen een advies voor de gemeente. Op woensdagmiddag 25 januari verzamelden daarom vijfenzestig scholieren uit de derde klas zich in het gemeentehuis. In de foyer stonden tafels opgesteld met laptops, posters, folders en zelfs een slinger van wegwerpbekertjes.Enthousiast vertelden de leerlingen aan hun klasgenoten, docenten en juryleden over hun idee om zwerfafval in Ede te verminderen. De plannen waren zeer divers. Statiegeld op al het plastic, waarschuwingsplaatjes op flessen, bananenbladeren als verpakkingsmateriaal of een ondergronds buizensysteem waardoor prullenbakken nooit meer vol raken.
Jury
Een vijfkoppige jury luisterde naar alle ideeën. De jury bestond uit wethouder Arnold Versteeg, een Schone Buurt Coach van ACV, een wetenschapper uit de levensmiddelenindustrie, een natuurgids van IVN Ede en de projectleider Schoon Ede van de gemeente. Zij keken naar de originaliteit en kwaliteit van de ideeën, de onderbouwing van het plan en hoe aansprekend het gepresenteerd werd.
En de winnaar is…
Een gedeelde tweede plaats was voor de bedenkers van opvallende glow-in-the-dark prullenbakken en de groep die zich gericht had op afbreekbaar verpakkingsmateriaal van onder meer zeewier en paddenstoelen. Het winnende team onderscheidde zich volgens de jury met plannen die goed doordacht en direct toepasbaar zijn. In een mooie folder stond een reeks oplossingen uitgewerkt, van opvallende vrolijke prullenbakken tot een zelfgebouwde app die aangeeft waar een prullenbak in je buurt is. De gemeente Ede neemt alle ideeën mee en gaat serieus kijken welke ideeën ze in het zwerfafvalbeleid kunnen verwezenlijken.
IVN Jongerenadviesbureau
Met het IVN Jongerenadviesbureau betrekt IVN jongeren bij hun eigen leefomgeving en beslissen jongeren mee over hun eigen duurzame toekomst. Want jong geleerd is oud gedaan! Lees meer over het IVN Jongerenadviesbureau.