Gemeente Lingewaard laat zich adviseren over zwerfafval door leerlingen van OBC Huissen
Leerlingen van OBC Huissen hebben zich de afgelopen maanden gebogen over de vraag hoe de hoeveelheid zwerfafval in de gemeente Lingewaard verminderd kan worden. Daartoe organiseerden ze een opruimactie voor kinderen van groep 6, 7 en 8 van IKC Het Sterrenbos. Aan de hand van de resultaten van de opruimactie en het type afval dat werd gevonden, bedachten ze een oplossing om zwerfafval tegen te gaan. De activiteiten vallen onder het IVN Jongeren Adviesbureau. Op vrijdag 16 december presenteerden de leerlingen hun adviezen op het gemeentehuis in Bemmel.
De leerlingen van OBC Huissen (3 VMBO) organiseerden tijdens de lessen Dienstverlening&Producten de opruimactie tot in de kleinste details zelf: ze bepaalden de looproutes, zorgden voor materiaal, maakte afspraken met de basisschool en schreven de pers aan over hun activiteiten. Docenten en IVN Natuureducatie hielpen de jongeren op weg en leerden hen meer over afvalverwerking en de negatieve gevolgen van zwerfafval. De leerlingen gingen op excursie bij de milieustraat Van Dalen om te zien hoe afval wordt verwerkt. Wethouder Maarten van den Bos was vandaag enthousiast over de presentaties: ‘Ik heb me laten inspireren door jullie presentaties en we gaan kijken naar de tips en adviezen die jullie ons hebben meegegeven.’ Ook de Kinderburgemeester Feline vond dat er goede presentaties waren gegeven en vond het leuk dat ze er bij mocht zijn.
De leerlingen vonden het leuk om in de raadzaal te mogen presenteren: ‘Spannend om het aan zo’n volle zaal en belangrijke mensen te presenteren, maar het ging wel goed.’ De presenterende groepjes kwamen met verschillende ideeën om het zwerfafval tegen te gaan: rookvrije plekken inrichten, prullenbakken aantrekkelijker maken en speciale afvalbakken voor statiegeld. ‘Misschien kunnen bewoners een beloning krijgen als ze afval ergens komen inleveren’, noemde één van de presenterende groepjes. ‘Dan zullen mensen eerder helpen om het schoon te houden in Huissen.’ Opvallend was ook de hoeveelheid afval die ze naast de RKHVV en de moestuin vonden. Een plek waar een jutbak misschien uitkomsten zou kunnen bieden, lieten ze de wethouder weten.
Lingewaard schoon
Gemeente Lingewaard houdt zich op veel manieren bezig met het opruimen en voorkomen van zwerfafval. Een voorbeeld is het rivierjutterproject ‘Schone rivieren’ waaraan de gemeente deelneemt. Steeds opnieuw zetten ze nieuwe projecten uit om de inwoners bij het zwerfafvalvraagstuk te betrekken. Ook basisscholen en middelbare scholen worden actief betrokken, onder andere door het IVN Jongeren Adviesbureau.