Jongeren adviesbureau Biodiversiteit

Borculose jongeren: “Maak het terrein van de waterzuivering vogelvriendelijk”

Gelderland 15 december 2023

Leerlingen van het Staring College Borculo adviseren Waterschap Rijn en IJssel over het verhogen van de biodiversiteit rondom de waterzuivering. Op de grote terreinen is nu vooral gras. De leerlingen hebben de behoeften van diersoorten naast de mogelijkheden van het terrein gelegd en daarop een advies gebaseerd. Het plan voor een vogelvriendelijke terreininrichting met onder meer appelbomen, duindoorn en lijsterbes werd verkozen tot winnaar van dit IVN Jongeren Adviesbureau.

Onderzoek

Om tot een goed advies te komen, deden de leerlingen zelf onderzoek naar biotopen. Ze verrichten veldwerk rondom de school en gingen op excursie naar de waterzuiveringsinstallaties in Haarlo en Etten. Ze leerden wat het waterschap doet, hoe de waterzuivering werkt én keken goed rond op de terreinen.

Biodiversiteit

Waterschap Rijn en IJssel is bewust bezig met het stimuleren van biodiversiteit, bijvoorbeeld op dijken en langs beken en sloten. Ook op de soms kale waterzuiveringsterreinen willen ze graag meer variatie in de beplanting. Maar het moet ook praktisch werkbaar blijven, de terreinen hebben immers een belangrijke functie. “We kunnen de frisse blik en creatieve ideeën van jongeren hier goed bij gebruiken,” aldus adviseur waterkwaliteit en ecologie Marga Limbeek.

Eindpresentatie in het gemeentehuisJongeren adviesbureau

De opdracht was voor de leerlingen een mooie kennismaking met het werk van het waterschap. Op donderdagmiddag 14 december maakten ze ook kennis met de gemeente. Om de hoek van hun school zit het gemeentehuis van Berkelland, waar de groep te gast was voor de eindpresentatie van hun plannen. Burgemeester Joost van Oostrum, zelf bioloog, heette de leerlingen hartelijk welkom en benadrukte het belang van het onderwerp biodiversiteit.

Winnaar

De jury was enthousiast over de creativiteit en diversiteit in de beplanting en beloofde de voorstellen serieus mee te nemen in hun definitieve plan. Zo waren er voorstellen voor een paddenpoel, een sedumdak, het verbeteren van de bodemkwaliteit en het planten van bessenstruiken.

De prijs voor het beste advies ging naar Jade, Nikki, Yenna, Elle, Ezra en Maddy. Juryvoorzitter Marga Limbeek: “Deze groep nam ons mee in het verhaal over biodiversiteit aan de hand van de vogel. Het plan toont inzicht in de verhoudingen die het landschap, dieren en planten op elkaar hebben.

Over het IVN Jongeren Adviesbureau 

Met het IVN Jongeren Adviesbureau betrekt IVN jongeren bij hun eigen leefomgeving en beslissen jongeren mee over hun eigen duurzame toekomst. Want jong geleerd is oud gedaan! Dit project werd ondersteund door provincie Gelderland en Waterschap Rijn en IJssel.

Ontdek meer over

Deel deze pagina