Landschap

Jongeren hebben grote plannen voor het Uddelermeer

Gelderland 22 juni 2023

Tweedeklassers van het Veluws College Mheenpark in Apeldoorn zien veel kansen voor recreatie in natuurgebied het Uddelermeer. Vanwege blauwalg is zwemmen hier niet mogelijk, maar er kan ook een heleboel wél. Tijdens het IVN Jongeren Adviesbureau hebben de leerlingen onderzoek gedaan en formuleerden een advies voor de gemeente. Vandaag, 22 juni, presenteerden ze hun plannen aan wethouder Marco Wenzkowski (Toerisme en recreatie). De wethouder prees de leerlingen om hun creativiteit en is erg blij met de adviezen: “Alle groepen hebben me inspiratie gegeven en daar gaan we zeker wat mee doen.”

Recreatie

Een van de kenmerken van Apeldoorn is dat er veel groen en natuur is waar men kan recreëren. De gemeente wil het bezoek goed verspreiden om overbelasting van de natuur te voorkomen. Een van de plekken die minder wordt bezocht door blauwalg is het Uddelermeer. Daarom heeft de gemeente de leerlingen van het Veluws College gevraagd welke kansen er zijn voor recreatie.

Aan de slag!

Natuurlijk gingen de leerlingen eerst zelf een kijkje nemen. Tijdens een excursie deden de 40 jongeren veldonderzoek en kregen een rondleiding. De erfgoeddeskundige van de gemeente vertelde over de lange en rijke geschiedenis van het Uddelermeer. Welk educatief element kan helpen om recreanten iets mee te geven over deze bijzondere plek?

Onderwaterkoepel

De adviezen bevatten een plan van recreatie én educatie. Alle ideeën werden bekeken door een deskundige jury, onder leiding van wethouder Marco Wenzkowski (Toerisme en Recreatie). Een winnaar kiezen was niet makkelijk, want er waren veel goede ideeën. Zoals een reuzenwandelpad, geïnspireerd door een oude legende over het ontstaan van het meer. Een nagebouwd dorp uit de Trechterbekercultuur, een doolhof, of een restaurantje aan het water.

Het winnende plan was van Ezra en Ferron, die een onderwaterkoepel onder het meer bedachten. Daarin zou je het bodemarchief van 15.000 jaren zichtbaar kunnen maken én genieten van de onderwaterwereld.

Over IVN Jongeren Adviesbureau

Met het project van IVN Natuureducatie ervaren jongeren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. Het Jongeren Adviesbureau betrekt jongeren bij hun eigen leefomgeving en beslissen jongeren mee over hun eigen duurzame toekomst. Jongeren gaan aan de slag met een opdracht van een echte opdrachtgever, in dit geval gemeente Apeldoorn. Klik hier voor meer informatie over het Jongeren Adviesbureau in Gelderland.

Ontdek meer over

Deel deze pagina