Veelgestelde vragen

Wat voor cursussen kan ik volgen bij IVN? 

IVN is de grootste aanbieder van natuurcursussen in Nederland. We hebben 2 typen cursussen. Bij natuurcursussen leer je over de natuur. Bijvoorbeeld over vogels, planten, het landschap en duurzaamheid. Bij gidscursussen waarin je leert hoe je ánderen bij de natuur betrekt. Bijvoorbeeld bij de Natuurgidsenopleiding en de Natuuroudercursus. Een volledig overzicht van onze verschillende cursussen staat op de pagina Over IVN-cursussen.
 

Is er een cursus bij mij in de buurt?

Kijk op de pagina Cursus zoeken of er een IVN-cursus bij jou in de buurt wordt gegeven. Je kunt ook informeren bij een afdeling in jouw regio. Ongeveer de helft van de IVN-afdelingen geeft cursussen.
 

Wat kost het volgen van een cursus?

IVN is een organisatie zonder winstoogmerk. We houden de prijzen van cursussen altijd zo laag mogelijk en soms zijn de kortere cursussen zelfs gratis voor leden van IVN. 
 

Moet ik lid zijn van IVN om een cursus te kunnen volgen?

Voor de opleidingen waar je na afloop een officieel diploma krijgt, zoals de Natuurgidsenopleiding, moet je lid zijn van IVN. Voor korte cursussen is dat niet nodig. Het mag natuurlijk wel!
 

Hoe kan ik me opgeven?

Inschrijven voor een cursus kan alleen via de afdeling die de cursus organiseert. Er is geen centrale cursusadministratie waar je je kan inschrijven.
 

Ik ben al lid van een IVN-afdeling. Kan ik ook een cursus bij een andere afdeling volgen?

Informeer bij de afdeling die de cursus geeft of het mogelijk is om hem te volgen hoewel je lid bent van een andere IVN-afdeling. Soms wordt aan de leden van de eigen afdeling voorrang gegeven.
 

Ik heb me ingeschreven voor een cursus, maar nog niets gehoord.

Informeer hiervoor bij de betreffende afdeling.
 

Wat is een Natuurgidsenopleiding?

De IVN Natuurgidsenopleiding (NGO) is er voor de natuurliefhebber die serieus aan de slag wil met kennisoverdracht en natuurbeleving. Deze opleiding is bedoeld voor mensen die zich actief willen inzetten als IVN Natuurgids of als vrijwilliger. Lees meer op de pagina De Natuurgidsenopleiding.
 

Wanneer is er weer een NGO bij mij in de buurt?

Gemiddeld organiseert een afdeling eens in de drie tot vijf jaar een Natuurgidsenopleiding (NGO). Maar lang niet alle afdelingen organiseren deze intensieve opleiding. Onder aan de pagina De Natuurgidsenopleiding vind je een overzicht van de lopende en komende NGO-opleidingen. 
 

Contactinformatie

Voor andere vragen over cursussen kun je contact opnemen met de IVN Servicedesk:

 

Foto: IVN Apeldoorn