Tuin en moestuin

Maak een groen paradijs van jouw tuin of balkon

De onderhoudsvrije, betegelde tuin is de laatste jaren steeds populairder geworden. Maar wist je dat zo’n grijze tuin eigenlijk helemaal niet zo onderhoudsvrij is? Beter ga je voor een tuin of balkon waar de natuur welkom is. Met onze tips maak jij van jouw tuin een groen paradijs waar zowel jij als insecten, vogels en andere dieren zich thuis voelen.

Is onderhoudsvrij wel zo onderhoudsvrij?

Een onderhoudsvrije tuin klinkt ideaal, maar is verraderlijk. Want al die tegels in je tuin zorgen ervoor dat je in de zomer in een sauna belandt waar de warmte lang blijft hangen. En die flinke hoosbuien? Die kunnen voor een blankstaande tuin zorgen, omdat het water niet kan weglopen. Insecten, vogels en andere dieren? Die zijn nergens te bekennen. Want geen groen is geen dieren in je tuin. En dat is voor jou als mens helemaal niet goed. Uit onderzoek van wetenschapsjournalist Mark Mieras komt naar voren dat mensen ontstressen en gezonder worden van uitzicht op groen en alles wat daarin bloeit, zoemt en fluit.

Met onze praktische tips tover jij jouw tuin in een handomdraai om tot een groen paradijs. Heb je alleen een balkon? Geen probleem. Ook daar kun je de natuur een handje helpen.

Tegel eruit, groen erin

Het eerste waar je mee kunt beginnen is het verwijderen van (een deel van) de tegels in je tuin. Vervang ze door inheemse bomen, heesters, vaste planten en bloembollen. Bomen en heesters zorgen voor heerlijke schaduw in de zomer en nestmogelijkheden voor vogels. Bij de juiste keuze trekken bloeiers bijen en vlinders aan. Bovendien zorgt beplanting ervoor dat regenwater de bodem intrekt.

Heb je een balkon? Dan kun je werken met een verticale plantenmuur of natuurlijk met potten en/of plantenbakken.

Tip: gooi je tegels niet meteen weg. Je kunt ze hergebruiken. Bijvoorbeeld voor het maken van een stapelmuurtje waar je rotsplantjes tussen laat groeien of het bouwen van een verhoogde moestuin/kruidenbak. Een tuin kan natuurlijk ook prima eetbaar zijn.

Tuiny Forest Vivian

Geveltuintje

Heb je geen tuin of balkon? Denk dan eens aan het maken van een geveltuintje. In de meeste gemeentes mag je de stoeptegels dicht bij jouw gevel eruit halen en die beplanten. Soms krijg je er zelfs subsidie voor (tip: zoek op “zelfbeheer” op de site van jouw gemeente). Leuke opties om erin te zetten: een klimroos, bloembollen, zonnebloemen, clematis, blauwe regen, stokroos en lavendel.

Groen dak

Denk niet alleen aan de bodem, maar ook hogerop. Misschien is het wel mogelijk om jouw (schuur)dak te bekleden met groen? Je kunt gaan voor sedum, maar ook voor grassen en zelfs een moestuin. Een groen dak, zorgt net zoals een groene tuin, voor koelte in de zomer en een betere waterafvoer. Ook zuivert het de lucht.

WIYS-app wint Summerschool bedrijventerreinen

Water opvangen

Regenwater is het beste water dat je jouw planten kunt geven. Zowel tuin- als kamerplanten zijn er dol op. En het is nog gratis ook. Laat jouw regenpijp niet eindigen in het riool of de bodem, maar sluit hem aan op een regenton. Je planten zullen je dankbaar zijn en je portemonnee ook want je bespaart veel kraanwater. Een regenwateronderbreker kan ook een oplossing zijn.

Bied dieren onderdak

Als je dieren wil aantrekken, is het slim om ze vervolgens ook een fijn plekje te geven om te nestelen, overnachten of schuilen. Wil je jouw tuin egelproof maken? Houd hem dan vooral niet te netjes. Heb je snoeiafval? Gooi het niet weg, maar laat het liggen in een beschut plekje in de tuin. Met een beetje geluk heb je na een tijdje egels in je tuin rondscharrelen. Denk ook eens aan het ophangen van vogelkastjes en insectenhotels.

Stek je eigen eikenboom

Houd je wel van een experiment? Probeer dan eens je eigen eikenboom te kweken of een boswilg te stekken. Het is makkelijker dan je denkt. Let er wel op dat je een boom niet zomaar overal in je tuin mag zetten. Je moet ook rekening houden met je buren. Een boom moet in principe minimaal 2 meter van de erfgrens staan.

Bestel een eigen minibos

Vind je het lastig of heb je niet zoveel tijd om uit te zoeken welke bomen, heester en kruiden je het beste in je tuin kunt zetten? Ga dan voor makkelijk en bestel jouw eigen minibos van 6m2.

Naar Tuiny Forest

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina