Laat bladeren in je tuin liggen voor mooiere bloemen en nog meer dieren Bomen en struiken

Laat bladeren in je tuin liggen voor mooiere bloemen en nog meer dieren

Noï Boesten, IVN-projectleider Natuur in de buurt:

‘Nu we midden in de herfst, een seizoen van verandering zitten, vallen de kleurrijke bladeren weer volop van de bomen. Hoe sierlijk dat ook is kiezen veel tuinbezitters er nog voor om de bladeren weg te blazen én op te ruimen. Niet de beste oplossing gezien het belang van de bladeren voor bodem, biodiversiteit en het behoudt van een gezonde tuin. Tussen de bladeren leven namelijk allerlei nuttige insecten en andere beestjes die ontzettend belangrijk zijn voor een gezonde tuin. Ook beschermen de bladeren de bodem tegen uitdroging en zorgen de extra voedingsstoffen voor mooiere bloemen in het voorjaar.

Het is logisch dat tuinbezitters iets willen doen tegen alle bladeren die momenteel op hun grond terechtkomen. Van gladheid kunnen gevaarlijke situaties ontstaan en veel mensen houden niet van een rommelige aanblik. Daarentegen kan je in je eigen tuin prima bladeren laten liggen. Kies voor een plek waar je geen last van de bladeren kan ondervinden en laat ze liggen. Goed voor de bodemlaag die dan vochtig blijft waardoor o.a. bomen de strenge winter beter doorkomen. Dus paden en grasmatten kunnen gerust bladvrij gemaakt worden, maar laat de bladeren in de borders liggen.

Het is ontzettend zonde om de bladeren, die zo’n belangrijke voedselbron voor je tuin zijn te verwijderen. Kies je er toch voor om dit te doen? Zorg dan dat je met het voor jou overtollige blad, bladcompost maakt.

Home made bladcompost voor een gezonde tuin

Bladcompost die je zelf maakt heeft de goede schimmels en bacteriën die nodig zijn voor een gezonde tuinbodem. Daarnaast is bladcompost maken helemaal gratis en kan je ze niet alleen als afdekkende ‘mulchlaag’ gebruiken, maar ook door de bodem mengen. Om bladcompost te maken heb je alleen een paar plastic zakken, een bezem of hark en een prikstok nodig. In een paar simpele stappen maak je jouw home made bladcompost.

  1. Verzamel het blad en besproei het als het droog is.
  2. Doe het blad in een vuilniszak en stamp het stevig aan.
  3. Maak een paar gaatjes onderin de zak en zet de zak ergens (onopvallend) in de tuin.
  4. Na circa een jaar kan je de bladcompost gebruiken als mulchlaag of bodemverbeteraar.’

Accepteer cookies

Ontdek meer over

Deel deze pagina