Voorkom nieuwe watersnood: vervang stenen door groen Water

Voorkom nieuwe watersnood: vervang stenen door groen

Noï Boesten (IVN-projectleider Natuur in de buurt):

‘Een jaar geleden hield Limburg de adem in. Het scheelde slechts centimeters of de dijken van de Maas waren overstroomd. Wel liepen steden als Valkenburg onder water en was er 1,2 miljard euro schade te betreuren. Een jaar later liggen er vele warme dagen in het verschiet met de verwachting van amper een spatje regen. Stad en natuur zuchten dan weer onder de hitte en droogte, want al dat water van vorig jaar ligt nu hoogstwaarschijnlijk in de Noordzee. Tijd dus dat er iets verandert. Daarom pleit IVN Natuureducatie voor de hoognodige vergroening, want groen houdt niet alleen water vast, maar zorgt ook voor verkoeling.

Te hoge belasting waterstelsel
Deskundigen verwachten dat de extremen in ons klimaat steeds groter worden. Dit betekent dat we steeds vaker lange periodes van droogte krijgen, afgewisseld met extreme hoeveelheden regen in korte tijd. Lokaal viel een jaar geleden in Limburg tot 180 mm regen, waardoor de beken buiten hun oevers traden en dorpen en steden met ongekende snelheid onder water liepen. De tijd om te evacueren was te kort en de schade was niet te voorzien. Gelukkig hebben de beken en rivieren met verruimingsprojecten de ruimte gekregen, maar daarmee is het probleem niet opgelost: de omgeving van de rivieren en beken is zo erg versteend dat de belasting van het waterstelsel veel te groot is.

Bedrijventerreinen, steden, infrastructuur maar ook onze eigen tuinen zijn versteend. In grote steden zoals Amsterdam is 74% van de buurten versteend. Bedrijventerreinen waar geen boom te vinden is, komen meer voor dan groene bedrijventerreinen. Het aantal bomen langs wegen en waterwegen neemt af en tuinen worden steeds vaker ingericht met steen in plaats van groen. En daar waar geen stenen liggen, gebruiken we de bodem dusdanig intensief dat de kwaliteit afneemt. Door lange droge periodes neemt modder de hardheid van gesteente aan en dringt het water er amper meer doorheen.

Groen is de oplossing
Veel getroffenen in Limburg vragen zich af hoe het nu anders kan. Hoe voorkomen we dat de nog beperkte schade van 1.2 miljard in de toekomst geen schade van 10 miljard wordt? Groen is het toverwoord en het is de oplossing waarmee iedereen vandaag nog kan starten. Plant op je bedrijventerrein met je werknemers een boom, voorzie tijdens buurtdagen tuinen van inheemse planten, maken in de steden ruimte voor extra groen en omring de wegen met struikgewas. Het is zo makkelijk en bovendien ook nog eens goed voor de biodiversiteit.

Help Nederland vergroenen en plant mee

Stel je voor dat we alle tuinen wat groener kunnen maken met kant-en-klaar pakketten vol inheemse planten! Daarmee gaan we hittestress tegen, kan de bodem weer regenwater opnemen en geven we plant en dier een thuis. Jij kunt daar iets aan doen! Vergroen jouw tuin met een Tuiny Forest, Tuiny Poel of Tuiny Haag.

Ja, ik plant mee

Foto: Jonathan Vos

Ontdek meer over

Deel deze pagina