Klimaatverandering jaagt mollen dieper de grond in

Klimaatverandering jaagt mollen dieper de grond in

Maarten Bruns (IVN-expert stadsnatuur):

Komend weekend is de mollentelling. Belangrijk, want we weten veel te weinig over de mol en het bijna blinde diertje geeft een goede indicatie van de kwaliteit van de bodem. Wat helaas wel duidelijk is, is dat de mol lijdt onder de klimaatverandering. Waar het beestje boven de grond moet uitkijken voor onder andere de uil en de vos, heeft hij ondergronds weinig natuurlijke vijanden. Wel wordt hij door klimaatverandering steeds dieper de bodem in gedwongen op zoek naar voedsel.

Bij lange periodes van droogte, die we afgelopen jaren steeds vaker zien, moet de mol steeds dieper de bodem in om wormen te vinden. De mol gaat zelfs tot meer dan twee meter diep naar beneden. Zijn er dan nog steeds geen wormen, dan gaat de mol snel dood, want hij kan nog geen twaalf uur zonder eten. Maar niet alleen een tekort aan water is dreigend. Ook een overschot, zoals tijdens extreme regenval en overstromingen is funest. Een mol kan prima zwemmen, maar als hij wordt overvallen door water in de gangen verdrinkt hij hulpeloos.

Gazonslopers
In vergelijking met de tuinvogeltelling is de mollentelling tot op heden een stuk minder populair. Vorig jaar werden 53.000 molshopen geteld; het beestje zelf laat zich zelden zien. De mol is dan ook niet zo geliefd. Het diertje heeft de reputatie van gazonsloper en overijverige tuiniers zoeken naar allerlei manieren om de mol te verjagen. Van mollenklemmen, gebroken glas tot pennen met een elektrische spanning. Zelfs de inzet van gifgas wordt niet geschuwd.

Zonde want de mol is bijzonder nuttig en eigenlijk een gratis tuinhulpje. Door het maken van gangen wordt de bodem belucht. Bovendien houdt de mol lastige larven en insecten in toom. Daarnaast zitten de molshopen vol met nuttige voedingstoffen die je goed kunt gebruiken om planten mee te bemesten. Ook zijn mollen een indicator voor bodemkwaliteit. Veel molshopen betekent een goede bodem.

Punt is dat we nog veel te weinig weten over de mol. We weten zelfs niet hoeveel mollen er in Nederland leven en waar ze het meest voorkomen. Daarom is het echt belangrijk dat veel mensen deelnemen aan de mollentelling, georganiseerd door de Zoogdiervereniging.

 We roepen iedereen op om op zaterdag 19 en zondag 20 februari 2022 te zoeken naar mollen(sporen). 

Meer weten over de Mollentelling

Deel deze pagina