Trekvogels Vogels

Trekvogels

Meer dan honderd vogelsoorten zorgen voor een indrukwekkend natuurfenomeen door in de herfst naar een overwinteringsgebied te trekken. Op geruime afstand van het broedgebied overwinteren ze en verblijven ze in een voedselrijker gebied. Ze vliegen soms met duizenden tegelijk over waarbij het met name de insecteneters zijn die vertrekken. In de winter valt er in Nederland namelijk weinig voor hen te vinden en ontvluchten zij hun slechte omstandigheden. Daarnaast verwelkomt Nederland veel vogelsoorten die in het hoge noorden broeden. Denk bijvoorbeeld aan de vele aantallen ganzen in ons land.

Soort trekvogels

In oktober vindt de piek van de vogeltrek plaats en trekken vele vogelsoorten uit het broedgebied weg. In Nederland kan je bijvoorbeeld denken aan kievieten, vinken, spreeuwen, ganzen, buizerds zwaulwen, nachtegalen en nog veel meer vogelsoorten.

Beleef de herfst

Uit onderzoek blijkt dat natuur gezond is en dat mensen die twee uur per week in de natuur doorbrengen, hun leven een hoger cijfer geven. Juist tijdens de donkere herfstmaanden is het belangrijk naar buiten te blijven gaan!

Zie je buiten!

Ontdek meer over

Deel deze pagina