Verslagen van Vlindertuinactiviteiten

Ben je benieuwd wat er zoal gebeurt in de Vlindertuin? Hieronder staan wat verslagen van voorbije activiteiten.

14-12-2017: Poeltje wordt poel
11-12-2017: Wintersfeer
06-12-2017: Verdiepte poel in Vlindertuin Waalre
29-11-2017: Renovatie poel gestart
18-11-2017: Klus geklaard in Vlindertuin Waalre
26-08-2017: Geslaagde Nationale Nachtvlindernacht
18-07-2017: Drie weeskinderen in de Vlindertuin
10-03-2017: Mooi weer en flink geklust bij NLdoet
15-12-2016: Feestje in Vlindertuin Waalre
08-09-2016: Nachtvlinderen

14 december: Poeltje wordt poel

Het resultaat van het werk aan de verdiepte poel is nauwelijks meer te zien, en dat is goed nieuws! Dankzij het natte weer van de laatste week is er zoveel water bij gekomen dat de randen van het verdiepte gedeelte zélf al weer onder water staan. 

Meer foto's (gemaakt door Harry Koopmans)

nieuw water in poel Vlindertuin

11 december: Wintersfeer

Niet echt een activiteit maar wel heel mooi: Koning Winter is even in Nederland en heeft de Vlindertuin omgetoverd in Winterwonderland.

Meer foto's (gemaakt door Bernard Fransen)

Wintersfeer in Vlindertuin Waalre

6 december: Verdiepte poel in Vlindertuin Waalre

De rietwortels zijn verwijderd uit de poel in Vlindertuin Waalre (deel 1), er is een verdiept gedeelte uitgegraven (deel 2) en nu is deel 3 aan de beurt: vijverfolie leggen en afwerken.

Slecht weer, met regen en misschien zelfs sneeuw, dreigt in de loop van de week. Daarom wachten we niet met het leggen van de rubberfolie tot op de reguliere werk(dinsdag)ochtend want nú staat het nieuwe verdiepte gedeelte nog droog. Dat werkt wel zo prettig.

'Arny & Bernd' kunnen veel, maar grote lappen zware folie leg je toch makkelijker met wat meer mensen. Zodoende staan er op woensdag 6 december hulptroepen klaar. Eerst leggen we beschermfolie, die is nog lekker licht. Hopelijk zorgt deze folie ervoor dat er geen lekken in de vijverfolie komen door plantengroei van onderuit. Vervolgens de zware klus, de enorme lap rubberfolie. Met vereende krachten wordt de folie uitgerold en uitgevouwen.

Dan het moment supreme: het dijkje rond de watervoorraad wordt doorgestoken! Mooi om te zien hoe de zwaartekracht ons te hulp komt, het water klatert naar beneden de foliekom in. Als er 'boven' alleen nog een moerasachtige modderbrij over is, gaat de schaar langs de folieranden. 

De hulptroepen kunnen op huis aan, het klusteam gaat nog door want nu moet het ook helemaal af! Resultaat: een mooi afgewerkt stukje poel waar hopelijk het hele jaar door water in zal blijven staan. De larven van libellen, amfibieën en andere waterdiertjes zullen er goed van kunnen profiteren!

Meer foto's (gemaakt door Bernard Fransen)

water terug in poel Vlindertuin

29 november 2017: Renovatie poel gestart

Vlindertuin Waalre wil een eldorado zijn voor allerlei diersoorten, niet alleen vlinders. De poel achterin de tuin herbergt elk jaar de nodige larven van amfibieën en libellen. Tenminste, als er water in de poel staat. 

Helaas komt het in droge jaren wel voor dat de poel het zonder water moet doen. Dit is een ramp voor het waterleven! 
Ook in 2017 was al het water verdwenen, een goed moment om bij de poel aan het werk te gaan. Eerst zijn met hulp van de Heeren van Waalre alle wortels van het woekerende riet verwijderd. Nu komt de volgende stap in het plan: in het midden een verdiept gedeelte maken en dit bekleden met vijverfolie.

Dankzij de regen van de laatste week staat de poel niet meer helemaal droog. Toch, een paar goede laarzen is op 28 november voldoende om in het midden aan het werk te kunnen gaan! Eerst hebben Ed en Willem Bever (o nee, Arny en Bernd) een dammetje gebouwd om de werkplek af te schermen. Daarna werd het water eruit gehoosd.  Na ruim twee uur stond het midden van de poel weer droog.

dijkje in de poel

Op 29 november is het graafwerk verricht. Geel zand, oer, klei en daarna weer zand: totdat de gewenste diepte van 75 cm was bereikt. In totaal is de poel nu meer dan 'mansdiep', de noeste gravers steken van een afstandje niet eens met hun hoofd boven het maaiveld.
De volgende keer komt een leuk karwei, vijverfolie leggen. Waarna ook al het overtollige zand nog afgevoerd moet worden, tja, ook dat moet gebeuren.

zo diep is het

Meer foto's (gemaakt door Bernard Fransen)

En natuurlijk is er deze ;)

bernd en arny

18 november 2017: Klus geklaard in Vlindertuin Waalre

Zomaar een aanbod van 5 sterke mannen om een dagje  vrijwilligerswerk te komen doen in de Vlindertuin ... dat slaan we natuurlijk niet af!

In Waalre kunnen via de website GoedvoormekaarWaalre aanbieders en aanvragers van vrijwilligerswerk een 'match' maken. Op onze vraag voor extra hulp in de Vlindertuin reageert een vriendengroep van 5 mannen, de 'Heeren van Aalst-Waalre'.

Vandaag is het zo ver, een opknapbeurt voor de poel staat in de planning! We hebben al jaren last van telkens terugkomend riet aan de randen van de poel. Eigenlijk moet het riet niet alleen bóven de grond maar ook ónder de grond worden weggehaald ... een zware klus waarbij we goed extra spierballen kunnen gebruiken.

De poel is leeg en oogt kaal, maar dat is schijn. Vingersdikke wortels zitten in de bodem! De 5 heeren werken flink door, daarbij gesteund door een paar reguliere Vlindertuinvrijwilligers. Na afloop is er een berg wortels als trofee voor de gedane arbeid.

Natuurlijk zorgen de Vlindertuinders voor koffie en thee met iets lekkers, en glühwein na afloop. Vrijwilligerswerk is niet alleen nuttig maar ook gezellig. Heeren van Aalst-Waalre, bedankt voor jullie hulp!

Meer foto's (gemaakt door José Daniëls)

rietwortels

26 augustus 2017: Geslaagde Nationale Nachtvlindernacht

Op zaterdag 26 augustus hebben we in de Vlindertuin Waalre de Nationale Nachtvlindernacht gehouden.
Overdag was het met 26 °C broeierig warm. De avond en nacht waren ideaal om te nachtvlinderen met een temperatuur van circa 20 °C, vrijwel geen wind, geen regen, en een smalle maansikkel.

We hebben flink uitgepakt met vier opstellingen met lampen, en met aantrekkelijke smeer op veel bomen langs het pad naar de Vlindertuin.
We zijn begonnen omstreeks 21.30 uur en zijn doorgegaan tot 01.15 uur. Met de IVN- en Vlindertuinvlag en een frisdankje voor de bezoekers was het ook nog een beetje feestelijk. IVN Valkenswaard-Waalre nu allemaal op naar de 60 jaar!
Druppelsgewijs zijn er in totaal zeker 25 bezoekers geweest.

Er waren vijf nachtvlinderkenners om de bezoekers op de verschillende plekken te informeren over het interessante nachtleven.
Het was een avond van weer een nieuw weeskind in de tuin, het karmozijnrood weeskind en ook nog met drie exemplaren. Verder waren er allerlei soorten huismoeders: zeker 15 (gewone) huismoeders, enkele breedbandhuismoeders, een kleine huismoeder, meerdere openbreedband huismoeders. Gelukkig kwamen er maar weinig (zes) hoornaars die ook nog relatief rustig bleven. En er is niemand gestoken.
In totaal zijn er ongeveer 70 soorten (macro) nachtvlinders gezien en ook nog 30 soorten micro’s, bij elkaar dus 100 soorten. De meeste waarnemingen zijn terug te zien op waarneming.nl op de locatie Vlindertuin Waalre.

Foto's (album opent in nieuw venster)

Bezoekers Nachtvlindernacht

18 juli 2017: Drie weeskinderen in de Vlindertuin

Dinsdagnacht 18 juli hebben we weer eens genachtvlinderd met enkele geïnteresseerden in de Vlindertuin Waalre tot ca. 01:30 uur.
Er kwamen weer de nodige interessante nachtvlinders op het licht en ook op de stroop af.

Vooral op de stroop waren er twee leuke soorten:
Het zwarte weeskind (Mormo Maura), een grote wat donkere nachtvlinder, die hoort bij de talrijke familie van de uilen, hebben we nu voor het eerst in de Vlindertuin waargenomen. Het waren er zelfs twee. Volgens Vlindernet is deze vlinder: Vrij zeldzaam. Een soort die in de twintigste eeuw vooral voorkwam in Zuid-Limburg, met name in het Gulpdal en het Geuldal. De laatste jaren breidt de soort zich steeds verder naar het westen en noorden uit; de meest noordelijke populatie bevindt zich op dit moment in het Dinkeldal in Twente.
Zeker interessant was ons derde weeskind, een fraai rood weeskind (Catocala nupta), enkele jaren geleden hebben we die al eens gezien. Deze soort is algemeen en komt verspreid over het hele land voor. Dit weeskind behoort tot de minder talrijke familie van de spinneruilen.

In Nederland komen er nog meer weeskinderen voor, zoals: het uiterst zeldzame blauw weeskind, het grijs weeskind, het populierenweeskind, het wit weeskind, het karmozijn weeskind en nog enkele meer.
Vol verwachting kijken we uit naar ons volgende weeskind. Dat wordt mogelijk het karmozijn weeskind dat in het Dommeldal in de buurt al regelmatig is waargenomen.

Rood weeskind IVN Vlindertuin Waalre

10 maart 2017: Mooi weer en flink geklust bij NLdoet

Na regen komt zonneschijn! Vooral deze week. Een lekker zonnetje verwelkomde dus op 10 maart de eerste vlinders, en ook de medewerkers van Rabobank De Kempen die in Vlindertuin Waalre een middag de handen uit de mouwen kwamen steken.

Werk genoeg! Na een inleiding door Bernard Fransen en Emile Weijters konden de handen uit de mouwen. Enkele stoere mannen gingen zich over de composthoop buigen, twee ploegen dames gingen het schuurtje en de banken in de verf zetten. Ook bij de takkenrillen (opnieuw stapelen) en de zitkuil (vervanging paaltjes) togen de Rabo'ers aan het werk.

De koffiepauze was een welkome onderbreking, en de koek verdween als sneeuw voor de zon. Bijgetankt ging iedereen voor de tweede ronde. Rond 4 uur konden we bij fris en knabbels terugkijken op een zeer geslaagde werkmiddag. Rabobankmedewerkers: ontzettend bedankt voor jullie hulp en wie weet tot nog eens ziens in de tuin.

Meer foto's

NLdoet in vlindertuin IVN Valkenswaard-Waalre

15 december 2016: Feestje in Vlindertuin Waalre

Na maanden hard werken kon op 15 december de IVN-vlag uit in Waalre-dorp. De renovatie van de Vlindertuin en de vernieuwing van alle blauwe-paaltjeswandelingen in de gemeente zijn afgerond en dat is een feestje waard!

Beide projecten zijn uitgevoerd met subsidie van Coöperatie Boven-Dommel en de gemeente Waalre. Vertegenwoordigers van beide organisaties waren daarom aanwezig. Daarnaast ook veel IVN'ers van de werkgroepen Vlindertuin, paaltjeswandelingen en natuurwerkgroep Waalre; plus diverse andere geïnteresseerde IVN'ers.

Naar IVN-traditie was er volop koffie en thee met koek voordat het officiële gedeelte begon. Na een welkomstwoord van voorzitter Emile Weijters was de beurt aan Ben Putman, die vanuit het IVN het hele subsidietraject heeft aangezwengeld en begeleid. Burgemeester Jan Brenninkmeijer sprak namens de gemeente Waalre.

Daarna was er gelegenheid voor een kort rondje door de Vlindertuin. Natuurlijk is december niet de beste maand hiervoor maar IVN'ers zien altijd wel wat!

De afsluitingshandeling, verricht door burgemeester Brenninkmeijer, was de onthulling van het wandelpaaltje en het informatiebord aan de Blokvenlaan. We hopen dat de combinatie wandelroute-Vlindertuin voor veel wandelaars een extra aanleiding is om eens te komen genieten van de Waalrese natuur. Die is echt de moeite waard.

De middag werd daarna in stijl afgesloten met drankjes en hapjes  in de Vlindertuin. Gezellig, totdat de zon onderging en ieder tevreden (en fris!) weer naar zijn eigen warme huis trok.

Meer foto's (album opent in nieuw venster).

renovatie vlindertuin IVN Valkenswaard-Waalre

8 september 2016: Nachtvlinderen

Rare snuiters ‘s nachts in de Vlindertuin Waalre.

Op donderdag 8 september hebben we met zeven personen genachtvlinderd in de Vlindertuin Waalre.
Het was een bijzondere zwoele zomernacht met wel enkele rare snuiters. Het begon met een dagpauwoog en kort daarop met een fraai landkaartje in zomerkleed, vlinders die je normaal alleen overdag tegenkomt. Mogelijk zijn ze door het uitzonderlijke warme weer een beetje van slag. Op het witte scherm bij de grote poel kwamen er vroeg in de avond zeker 50 hoornaars, grote wespen, die vooral in het begin van de avond erg actief waren en de op het laken rustende nachtvlinders danig stoorden. Soms eten deze insecteneters er ook nog wel eens een op!

Rond middernacht, toen een van aanwezigen net van plan was naar huis te gaan, werden we verrast door een grote fraai getekende micro: de Buxusmot. Een ongewenste immigrant uit het verre oosten (China en Japan), die een plaag aan het worden is voor onze Buxusstruiken, wel een nieuwe soort voor de Vlindertuin. Deze exoot was al enkele jaren geleden een plaag geworden - in de buurt van boomkwekers vooral in het westen van Nederland en bij ’s-Hertogenbosch - maar nu dan voor het eerst gezien in onze Vlindertuin. In de loop van de avond hebben we er drie gezien, ze lijken dus nu ook actief te gaan worden in Waalre en omgeving.
Verder was er nog een Alpenwatersalamander en een Bruine kikker die nieuwsgierig kwamen kijken wat er allemaal aan de hand was en mogelijk ook om te kijken of er iets te eten was.

Verder waren er natuurlijk ook nog nachtvlinders (29 macro’s en 18 micro's) zoals:
een Schimmelspanner- Dysstroma truncata,
Melkwitte zomervlinder - Jodis lactearia,
de exotische Buxusmot - Cydalima perspectalis
en de Spikkelpalpmot - Anacampsis blattariella.

2016 is nu al een bijzonder jaar te noemen.

Met vriendelijke groet,
Bernard Fransen

Foto's (album opent in nieuw venster)

160908 nachtvlinderen IVN Valkenswaard-Waalre