
Wilde kardinaalsmuts
Het was een nogal onbekende plant en zo ook een vrij onopvallend groeisel tussen het struikgewas. Zo was het tot voor kort tenminste voor zover het de eigen tuin betrof. Al enkele jaren achtereen werden daar plotseling struiken in groei aangetroffen tussen de al veel langer bestaande en bekende begroeiing. Onbekend en ook nog moeilijk te determineren.
Dit vroege voorjaar werden er weer een paar gesignaleerd. Met enigszins door kurklijsten vierkantige groene stengels en maar weinig vertakkingen. Deze zijtakken voorzien van bijna tegenover staand ovaal soms iets gepunt lancetvormig heldergroen blad.
Toen werden er aan de zijstengels uitstekende vreemdsoortige groene bolletjes op 2 cm lange gladde stelen zichtbaar. Bij nadere inspectie bleken die bolletjes compacte bloemknoppen te zijn met een vaag zichtbare tekening van kroonblaadjes. Hier en daar kwamen er ook al stervormig uitgespreide witgroene 1 cm bloemen open. Viertallige smalle bloemblaadjes met uitstekende meeldraden en centraal een stamper. Alles in vertakte bijschermen bijeen.
Bij onderzoek bleken de vruchten vierlobbige doosvruchten te zullen worden die nog later rozerood van kleur worden, openspringen en oranjerode gladde zaden vrijlaten.
Al met al hebben we hier dus wel te maken met het jeugdig stadium van wilde kardinaalsmutsen met deze eigenaardige bloeiwijze en hun latere opvallende vruchtvorming. Hier toch wel een verrassing, alhoewel de struik in velerlei gebieden voor kan komen. Vogels zorgen wel voor verspreiding van de gladde zaden die nog enige tijd aan een streng blijven hangen na het opengaan van elke zaaddoos.
Voorlopig zijn we echter nog niet zover. Eerst kan er nog een flink spinselnet om de taktopppen gevormd worden door de altijd wel aanwezige speciale kardinaalsmutsstippelmot.
Jan van Twisk,
Waalre, 20-5-2022