Vroege lucifers Bloemen en planten

Vroege lucifers

Valkenswaard-Waalre 1 januari 2022

 

Natuurweetje gepubliceerd op 15 januari 2018

Op 13 januari 2018 waren ze duidelijk te zien. De vroegste lucifers hadden zich al enkele dagen eerder vertoond. Maar nu was het duidelijk dat de echte durfals zich kwamen presenteren. De vroege vogels onder de boerenkrokussen (Crocus tommasinianus) in het mos- en grasgazon. Net in het groen rechtop staande ouderwetse lucifers. Op het eerste gezicht helemaal kaal. Maar bij nader aanzien toch wel vergezeld van twee tegenoverstaande dunne sprieten die later tot echte bladeren moeten uitgroeien. Er zit zelfs al enige blauwkleuring in de wat verdikte spoelvormige top van de bloem. De rest is een witte steel. Dat zal nog moeten uitgroeien tot een volwassen exemplaar als tenminste voordien geen kwade krachten de plant in wording vernietigd zullen hebben. En dat gebeurt nogal eens zodat maar een beperkt percentage van deze vroegelingen de volwassen leeftijd met volledige uitgroei zal kunnen halen.

Maar waarom dan zo vroeg in het jaar tevoorschijn komen als er nog lang geen schaarse rondzwervende insecten zijn. De hommels en bijen die bij hun bloembezoek om hun eerste stuifmeel te halen tegelijkertijd bevruchting tot stand brengen, waaruit zaadvorming kan volgen.
Wel hebben die vroegste verschijningen de langste tijd voor zich om maximaal gebruik te kunnen maken van voedsel en vocht om nieuwe stengelknollen aan te maken. De echte bladvorming komt pas na de bloei goed tot ontwikkeling en is dan nodig voor de vorming van voedingstoffen en daarmee dus ook vorming van nieuwe knollen.

Jan van Twisk,
Waalre, 15-1-2018

boerenkrokus

Meer natuurweetjes

Ontdek meer over

Deel deze pagina