Metselaars Insecten en bodemdieren

Metselaars

Valkenswaard-Waalre 1 januari 2022

 

Natuurweetje gepubliceerd op 11 juli 2018

Wederom een zending van een familielid. Een rariteit in dit geval. Een plank waarin gaatjes gemaakt waren om als tijdelijke woonstee te kunnen dienen van metselbijen(wespen). Eerst dus eitjes leggen en dan de opening dichtmetselen met plakkerige modder. Het eitje moet zich dan tot larve ontwikkelen met behulp van de inhoud van het ei. Die larve voedt zich dan met een kleine voorraad naast het ei gedeponeerd voedsel en uit die larve zal daarna een nieuw metselaartje ontstaan. Dat werkt zich naar buiten door de afgesloten opening zover te openen dat het als volwassen dier naar buiten kan komen.
In de buitenwereld komt vervolgens soms nog in het geboortejaar een nieuwe cyclus tot stand waarbij alles afhankelijk is van gunstige omstandigheden.

kamperfoelieblad met sporen behangersbij

Kamperfoelieblad is gebruikt als behang

Misschien veroorzaakte dit jaar het langdurig droge weer een probleem doordat plakmodder niet te vinden was. Dan maar iets anders gebruikt om de opening te sluiten? Dor bladmateriaal was er genoeg te vinden en werd hier dus ruim toegepast.

behangersbij

Behangersbij: mannetje, vrouwtje en vliegend met nestmateriaal

Niks daarvan. Het blijkt bij navraag bij EIS-Kenniscentrum dat we hier te maken hebben met het werk van een of andere soort Behangersbij. Die kleine vlieger is in staat om zulke grote lappen blad te transporteren en dan te gebruiken als afdekmiddel van de ingangen van de broedholtes. Met dank voor de kant en klare ruimtes van het insectenhotel. Dan hebben we hier dus niet te maken met metselaars maar met behangers.

www.nederlandsesoorten.nl/linnaeus_ng/app/views/species/nsr_taxon.php?id=161994

Jan van Twisk,
Waalre, 11-7-2018

Meer natuurweetjes

Ontdek meer over

Deel deze pagina