
Maartzoentjes
Natuurweetje gepubliceerd op 21 maart 2019
Het lijkt er toch wel sterk op dat de bijnaam van de Madeliefjes (Bellis perennis) van “Meizoentjes” nu veranderd moet worden in “Maartzoentjes”. Ze beginnen dit jaar tenminste al erg vroeg om de vroege bolgewassen, die in de jaarlijkse kringloop de voorlopers van de uitbundige lentebloesem zijn, op te volgen. Samen met de Paarse Dovenetel die in het tuingazon zijn plaats weer samen met een hele reeks andere planten inneemt. En dan wel samen met de lege halve walnoot doppen.
Die laten zien dat de eekhoorn weer herhaald langs is geweest om een verstopte walnoot op te graven en voor een maaltijd open te breken. Net als veel mensen de rommel achterlatend. Trouwens het verwilderde zwarte konijn heeft daar ook een handje van door graafsporen te produceren ten koste van een prachtige gladde grasmat.
Die zo ontstane steeds natuurlijker vorm van het tuingazon was toch al lang niet meer optimaal dankzij de droge zomer en het aansluitende regenloze najaar. Zelfs het al enige jaren bestaande gras/mosdek was daar zonder extra water sproeien niet tegen bestand gebleken.
De slapende krokus gemeenschap had dat gelukkig wel doorstaan zodat ook in dit al te vroege voorjaar weer van een blauwe bloemenzee genoten kon worden.
Zo brengen alle gevarieerde weersomstandigheden hun bijpassende beelden in de wereld rondom ons. Accepteren daarvan is belangrijk.
Jan van Twisk,
Waalre, 20-3-2019
Meer foto’s
Meer natuurweetjes