
Herstelvermogen
Natuurweetje gepubliceerd op 20 mei 2020
Al eens eerder is de kersenboom van de buren ten tonele gevoerd. Overdadige kersenbloesem was toen aan de orde. Nu dan nog een keer met nieuws omtrent een opmerkelijke gebeurtenis. Wat is het geval? Dankzij een wel heel drastische snoeibeurt in dit vroege voorjaar was er niet veel meer overgebleven voor een heel riante wijd uitgegroeide bloesemzee. Alleen de hoofdstam stond er nog met enkele sterk ingekorte zijtakken en sporadisch nog een paar twijgjes. Toen elders kersenbomen in dit vroege warme voorjaar tot volle bloei kwamen verscheen hier aan de top van een twijgje toch ook nog een armzalig klein bosje bloemen. Er zat dus nog leven in de stam met aanvoer van water en voeding.
Ruim een maand later kwamen er ineens enkele prille blaadjes verspreid aan de afgekorte zijtakken. En geleidelijk werden dit er meer en ook op andere plaatsen aan de takresten en zelfs aan de stam. Verbazingwekkend toch zo’n herstelvermogen op die kale dikke takresten. Er zijn daar dus blijkbaar altijd nog knoppen aanwezig die blad en twijg kunnen vormen. Slechts aan één van de resttwijgjes, waar een maand geleden toch even bloesem verscheen, zijn nu ook nieuwe blaadjes te zien. De andere takjes zijn blijkbaar uitgeschakeld.
Toch is dit hele verschijnsel niet zo bijzonder want bij de eerste maal wilgenknotten en bij het kandelaberen van laanbomen is wordt dezelfde eerste hergroei verwacht en is dan ook waar te nemen. De kersenboom is dus toch niet helemaal uniek.
Jan van Twisk,
Waalre, 20-5-2020