Een raadselplant Biodiversiteit

Een raadselplant

Valkenswaard-Waalre 30 augustus 2022

Al diverse jaren heeft deze plantenpot een wisselende bewoner gehad. Gekocht of zelf gekweekt. Goed geslaagd of mislukt. Zoals dat met de hele collectie van de planten in potten kan gaan. Soms was er dan later een gewenste overwinteraar in te vinden en soms was het maar wat onkruid. Zo dus ook hier de afgelopen winterperiode. Slechts enkele minimale groeisels vulden het beeld. Tot er in de maand maart leven in twee bladrozetten kwam. Hetgeen toen de vraag deed rijzen wat of dat voor planten nog ging opleveren. Aan de rozetten was het zo nog niet te zien.

vawa_plantenraadsel01_potraadselplant600

Daarvoor was enig wachten en plantengroei vereist. De volgende maanden moesten meer duidelijkheid brengen. Enkele uitgroeiende volmaakt rechte stengels met een lichte viltige beharing en hier en daar tegenoverstaande zittende lange elliptische bladeren brachten het nog niet. Evenmin het merkwaardige type karteling van de bladranden.

vawa_plantenraadsel04a_bankenpotplant450Zo ging de lengtegroei maar door tot ruim een meter lengte. Toen verscheen er activiteit in de bladsteelholte van de bovenste bladeren. Zijtakjes kwamen tevoorschijn met aan de top vorming van knoppen die bloemknoppen bleken te zijn. “Fijnstraal” (Erigeron = Conyza) kwam daarmee in het zicht maar dan zonder de gebruikelijke veelheid van vroege vertakkingen bij de Canadese Fijnstraal. En daarmee leek de uit Z.Amerika afkomstige variant “Hoge Fijnstraal” (Conyza sumatrensis) in de bloempot geland te zijn in de vorm van een door pluis gedragen zaadje. Een in opkomst verkerende variatie.

De bloemknoppen bleken hier al snel in een losse pluimvorm te verschijnen aan de uitgroeiende zijtakken. Schuin omhoog staande met gedrongen bloemknoppen met, zoals het een composiet past, centraal schijfbloemen binnen een krans witte straalbloemen. Slechts een korte periode is er bloei en al snel wordt de bloem een bosje pluis met zaadjes.
Om een ruime besmetting van de omgeving te voorkomen werden nu de lange rechte opstaande merg bevattende stengels afgeknipt. Uit voorzorg.

De andere rozet leverde tegelijkertijd een kortere plant met op de top gele bloemen van het stijf havikskruid.

Jan van Twisk,
Waalre, 28-8-2022

Meer foto’s
Meer natuurweetjes

Ontdek meer over

Deel deze pagina