Aalsterheidewandeling 23-04-2023 kop 3op1 Overig

Cor de Jong: 40 jaar natuurgids

Valkenswaard-Waalre 4 mei 2023

Cor de Jong stopt na 40 jaar met het gidsen van de Aalsterheidewandeling.

In 2021 gingen wij als “jongelingen” beginnen aan de cursus Excursieleider Natuurwandelingen. Beginnen aan iets waar we eigenlijk geen idee van hadden. Cor de Jong had samen met andere IVN-gidsen een cursus ontwikkeld om hun gidstaken op termijn over te nemen.
Het regionaal IVN cursusteam heeft de cursus zelf ontwikkeld. Voor deze cursus was een dik boekwerk samengesteld aan de hand waarvan deze cursus werd gegeven.

Advies: word een verteller

We hebben Cor tijdens die cursus als een deskundig docent leren kennen. Cor leerde ons didactische vaardigheden, hoe om te gaan met een grote groep wandelaars maar ook overwicht te houden en de juiste positie te kiezen. Cor wilde niet dat de toehoorders in de zon moesten kijken. Zorg ervoor dat ze allemaal weer bij elkaar staan en jouw verhaal goed kunnen volgen.
Tijdens de lessen van Cor en de andere docenten en coaches leerden we de natuur op een heel andere wijze bekijken en deze te beleven. Vertel niet alleen feitjes maar maak er een verhaal van zodat je een soort verteller wordt, gaf Cor steeds aan.

Aalsterheidewandeling 23-04-2023 2

Op zondag 23 april 2023 liep Cor de Jong als IVN-gids maar eerder nog als verteller met ruim 60 wandelaars, zeg maar natuurliefhebbers, zijn laatste keer de Aalsterheidewandeling. Na 40 jaar mag dat dan ook wel en zeker als je daarnaast nog enkele andere publiekswandelingen loopt, zoals door het Tongelreepdal en rond het Meertjesven. Deze andere wandelingen blijft Cor gewoon als natuurgids begeleiden.
Daarnaast is hij coördinator wandelroutes, dat wil zeggen nieuwe paaltjeswandelingen ontwikkelen en uitzetten zodat er in een gebied ook zonder een gids gewandeld kan worden.
De nieuwste IVN-wandelroute is De Meeris in Waalre. Die zal dit jaar aan de bewoners worden aangeboden. Dat komt mooi uit in het honderdjarig bestaan van de gemeente Waalre in 2023.

Wat Cor ons geleerd heeft tijdens de cursussen, de wandelingen, de gesprekken en ontwikkelingen zullen we meenemen in ons verdere IVN-bestaan en hopelijk halen wij die 40 jaar ook nog. Cor bedankt voor je wijze lessen en je inzet.

Walter van de Pas, Peter Bleijs, Taïssa Slengard en Henk Greijmans

Ontdek meer over

Deel deze pagina