Bloempotnatuur Biodiversiteit

Bloempotnatuur

Valkenswaard-Waalre 1 januari 2022

 

Natuurweetje gepubliceerd op 26 april 2019

Er is nog hoop voor thuisblijvers en binnenzitters. Niet alleen buiten maar ook binnen kan naar natuur gekeken worden en kan er zelfs aan gewerkt en bijgedragen worden. In de wintertijd is dat natuurlijk van belang. Maar ook in de rest van het jaar kan het voor vele aan huis gebonden mensen nog een kleine vreugde en bezigheid bieden. Het gaat hier om de bloempotcultuur die gewild en ook ongewild kan plaatsvinden.

Lange tijd is het gebruikelijk geweest dat planten gedurende de nacht niet in de slaapkamer mochten blijven. “Zet ze maar zo lang op de gang” was toen gebruikelijk. Planten zouden naar men meende ongezonde gassen produceren. We weten nu wel beter en zouden dus planten juist binnen kunnen halen om zuiverend werk te verrichten en bij te dragen aan onze gezondheid.
Eenvoudiger is het om dus planten gewoon een dag- en nachtverblijf te bieden, niet alleen buiten maar ook binnen onze woonruimte. Geen nodeloos gesleep meer. Gewoon de planten met en zonder bloemen hun gang laten gaan en dagelijks even kijken naar wat er gebeurt. Een klein beetje hulp verlenen met water, voeding en licht is al een heleboel. Dan kan intussen met een dosis geduld gekeken worden naar de levenswijze van diverse plantensoorten. Hoe ontwikkelt en groeit het en hoe vindt de bloei plaats? Is er wel bloei? Ook vrucht- en zaadvorming is soms te volgen wanneer insecten hebben geholpen of zelfbestuiving heeft kunnen optreden. Of zelfs misschien wel het kwastje.
Stekken opkweken kan natuurlijk ook geprobeerd worden of zaad planten.

viooltje uit potgrond

Maar een onverwachte assistentie kan ook soms voor verrassende verschijnselen zorgen. Wanneer bijvoorbeeld zaad vanuit de ene pot in de naast staande pot voor afstammelingen zorgt. Een geranium zorgde er hier voor. Een andere bron van nieuw leven kan in de toegevoegde potgrond gevonden worden. Viooltjes laten dat met blijdschap zien. Ook is het nog altijd niet helemaal duidelijk waar het groen onder een stokoude hibiscus toe behoort. Het lijkt op ereprijs. Afwachten dus. Een miniplantje in een andere pot ontstaan speelde het klaar om in bloei te geraken en vruchten te vormen waardoor het leek een zandraket te zijn. Al lange tijd is er een blauwspar in aanbouw als gast samen met een klaverzuring onder een streptocarpus. Een andere onbekende probeert onder een franse geranium tot ontwikkeling te komen. Zo is er in de loop van de tijd onder de gewilde kamerplanten een hele reeks ongewilde groei opgetreden. Het vereist wel wat geduld om te zien wat de hele kwekerij zo gaat opleveren.

Jan van Twisk,
Waalre, 24-4-2019

Meer foto’s
Meer natuurweetjes

blauwspar onder streptocarpus

Ontdek meer over

Deel deze pagina