Jeugd IVN groep 8-11 jaar

De groep van het Jeugd IVN voor kinderen van 8-11 jaar, komt in het algemeen elke maand een keer bij elkaar op woensdagmiddag van 14.15 tot 16.30 uur. Soms zijn er activiteiten met alle Jeugd IVN’ers op afwijkende dagen (met andere tijden).
Nieuwe leden zijn welkom! Meer info? Download de folder.

Seizoen 2022-2023

Hallo jeugdleden van IVN Valkenswaard –Waalre,

Hieronder staan hier de data van de bijeenkomsten van onze jeugdgroep, 8-11-jarigen.
Ook staan de gezamenlijke activiteiten met de andere groep hierin opgenomen.
Enkele dagen voor elke bijeenkomst krijg je nog een mail over de komende activiteit.
Het programma op woensdag begint om 14.15 uur en duurt tot 16.30 uur.

Woensdag 28 september Natuurbrug Warmbeek
Zondag 9 oktober Uitstapje Zutendaal
met de andere groep
Woensdag 12 oktober Gi-ga-groen
Zondag 30 oktober Biodiversiteitsdag
met de andere groep
Woensdag 2 november Naar het Leenderbos
Zaterdag 5 november Natuurwerkdag
Woensdag 7 december Over zwerfafval
Vrijdag 16 december Kerstbijeenkomst
met de andere groep
Woensdag 11 januari 2023 Oude Wandelpark
Woensdag 8 februari Bezoek Erfgoedhuis
Woensdag 8 maart Sneeuw en meer
Zondag 19 maart Themadag rond Borkel
met de andere groep *
Woensdag 12 april Op zoek naar bevers
en beversporen
Woensdag 17 mei Gaat niet door
Vrijdag-zondag 2-4 juni Kamp
met de andere groep
Woensdag 5 juli Schotse Hooglanders
in Waalre

* De themadag op zondag 19 maart vindt plaats rond Borkel. In de planning staat o.a. een rondleiding in de molen. Vertrek, als het weer het toelaat met de fiets, om 9.30 uur vanaf het IVN-gebouw.

jeugd IVN bij schaapskudde

Nog even enkele aandachtspunten:

Heb je vragen of ideeën? Kom er mee en mail naar: h.baken@chello.nl; of bel: Ad Baken-Maas, tel. 040-2015181.

Na elke activiteit komt er een berichtje met foto’s op deze pagina.

We hopen weer op een gezellig jaar met leuke en bijzondere natuurmomentjes, die we samen mogen beleven. Tot ziens.

bijenhotel in de Vlindertuin

8 maart: Sneeuw en meer

Dat “maart z’n staart kan roeren” was op woensdag 8 maart wel duidelijk: er lag zowaar een pak(je) sneeuw.
Genoeg om daar toch maar eens van te genieten. En dat is gelukt! Altijd leuk om een zo hoog mogelijke sneeuwtoren te maken en die voordat je weer naar binnen gaat om te duwen.
Verder hebben we ons verdiept in wat je allemaal kunt zien als je gebruik maakt van “vergroting” – dat hebben we uitgeprobeerd met loepjes, een microscoop, en een opzet-lens voor een mobiele telefoon. We keken o.a. naar een suikerkorrel en zaadjes van een lisdodde. Maar het velletje van een rode ui zag er toch wel het mooiste (en heel bijzonder) uit… Je kon de losse cellen waar het velletje uit is opgebouwd zien zitten! We genoten ook nog van een film met prachtige macro-opnames van verschillende planten en vooral veel insecten.

Meer foto’s

8 februari: Bezoek Erfgoedhuis

Woensdag 8 februari hebben we een bezoek gebracht aan het Erfgoedhuis in Eindhoven. Hier worden de archeologische vondsten uit Eindhoven, Helmond en omgeving verzameld.
Bij binnenkomst begon Theo de Jong ons meteen uitleg te geven over enkele dingen die we mee gebracht hadden. Een vuursteen gebikt tot een gebruiksvoorwerp en een steen uit Frankrijk met fossielen waren bijzonder. Ook een deel van een gewricht van een enkel van het paard was duidelijk te plaatsen.
Verder stond er een geraamte van een koe en een mens. Theo legde uit dat het verschil van man en vrouw duidelijk kenbaar is. De botten die gevonden worden legt men in zand zoals ze op de locatie gevonden worden.
De verzameling van botjes en skeletten van vogels en zoogdieren, en ook de aardenwerk kruiken en scherven was enorm. Heel bijzonder, vertelde Theo, waren de schildjes van torren en kevers. Zij vertellen veel over de geschiedenis.
Als iemand denkt archeoloog te willen worden dan wordt die hier wel enthousiast. Theo nogmaals dank voor deze interessante middag!

Meer foto’s

jeugd IVN in Erfgoedhuis, 8-2-2023 4op3

11 januari 2023: Oude Wandelpark

Op 11 januari hebben we een heerlijke wandeling gemaakt in het “Oude Wandelpark”. Onze IVN’ers konden zelf met de “perfect-earth-animals-app” van Staatsbosbeheer een route bedenken waarbij we allerlei dieren-weetjes tegenkwamen. We vonden natuurlijk ook allerlei andere interessante “schatten”. In het gebied zijn pas geleden veel dennenbomen omgezaagd (en hier en daar loofbomen aangeplant) om het bos de kans te geven gevarieerder te worden. De stronken die achtergebleven zijn konden we mooi gebruiken om de jaarringen te tellen – de boom op de foto moet ongeveer 60 jaar oud geweest zijn.

Op de website van Staatsbosbeheer kun je meer informatie over de “perfect animals app” vinden, en hem gratis downloaden (voor als je het leuk vindt om het zelf nog eens met vrienden/papa/mama/broers/zussen te proberen).
www.staatsbosbeheer.nl/perfect-earth-animals-app

Meer foto’s

jeugd IVN jaarringen tellen 4op3

7 december: Over zwerfafval

Bij het Jeugd IVN hadden we Iris uitgenodigd om te vertellen over zwerfafval.
Zij is werkzaam bij een bedrijf dat adviseert in afvalverwerking. Ook voor onze gemeente adviseert zij en biedt producten aan zoals ringen voor afvalzakken, werkhandschoenen en afvalknijpers. Zo kun je op een veilige manier het zwerfafval verzamelen.

Na een samenspraak met PowerPoint-presentatie zijn wij ook op pad gegaan. Al vrij snel hadden wij twee zakken geraapt in de omgeving van De Kleine Meer. Deze zakken kunnen we inleveren bij het Kringloopbedrijf Verderest. Iedere zak levert 2 euro op voor ons IVN. Dus als activiteit voor iedereen een aanrader. De materialen liggen in de kopieerruimte!
Deze bijeenkomst was vooral heel zinvol maar ook gezellig bovendien.

Meer foto’s

jeugd ivn over zwerfafval 4op3

2 november: Naar het Leenderbos

Op 2 november zijn we naar het Leenderbos gefietst om paddenstoelen te zoeken. Het was weer eens een zonovergoten middag. Paddenstoelen waren er genoeg – maar de meeste wel verstopt onder de eerste gevallen herfstbladeren. Dus het werd echt zoeken.

Omdat we toch al de hele tijd naar beneden liepen te kijken was het extra interessant om de grond zelf ook eens wat beter te bekijken. Op een open plek konden we goed zien hoeveel verschillende soorten en kleuren grond er in het Leenderbos zijn. Mooi om te zien en leuk om kleine kunstwerkjes mee te maken. Mooi en bijzonder was ook de paddenstoel die we als laatste tegen kwamen – we roken hem eerder dan dat we hem zagen: een stinkzwam.

Meer foto’s

jeugd IVN paddenstoelen zoeken Leenderbos 4op3

12 oktober: Gi-ga-groen in de bibliotheek

We vierden op 12 oktober een “Gi-ga-groen feest” ter afsluiting van de Kinderboekenweek. In en rondom de bibliotheek in De Hofnar werden door bibliotheek De Kempen en het IVN allerlei “groene activiteiten” georganiseerd.
Met o.a. een green-screen, speurtocht, poep-memory, een “kastanje-knutseltafel”, bloemenpuzzel, vermolmd-hout-vol-bodemdieren, een lekker zonnetje en heel veel enthousiaste kinderen werd het een gezellige middag vol verrassingen.

Meer foto’s

gi-ga-groen bibliotheek kinderboekenweek 2022 1280x700

9 oktober: Gezamenlijk uitstapje naar Zutendaal

Een bijzonder uitstapje met de zondag- en woensdaggroep naar ‘Lieteberg’ in Zutendaal. Dit is een bezoekerscentrum met een 3 km lang blotevoetenpad en een insectencentrum. Met ook nog een vlindertuin. Omdat het even rijden was gingen we vroeg op pad.
Allereerst maar onze zintuigen prikkelen, dus schoenen uit en trapjes op, bruggetjes over en de hoge toren beklimmen. Het was regelmatig auw, auw, auw! Dan weer een doolhof, ronde keien, en grind in alle soorten. Maar ook waterpartijen, diep water en een watervalletje met gladde keien. O, wat heerlijk als we door gras mochten lopen. Fantastisch aangelegd!
Na heerlijk op de zandberg ons brood opgegeten te hebben zijn we onder de grond gegaan om de mooie collectie opgezette insecten te gaan bekijken en ook o.a. enkele levende dieren zoals wandelende takken en enkele soorten vogelspinnen. Wat was het lachen op de ‘Bij’ waarop een camera was gericht die een filmpje maakte, vliegend door het park.
Als afsluiting nog even in de vlinderkas maar laat in het seizoen is daar weinig activiteit.
Het was een gezellige dag!

Meer foto’s

Jeugd IVN uitstapje Zutendaal 12op7

28 september 2022: Naar Natuurbrug Warmbeek

Vandaag waren we te gast in het paradijsje “Natuurbrug Warmbeek” van de familie Van de Pas. In dit bosperceel is samen met Waterschap De Dommel in 2010 een zijmeander van de Tongelreep gemaakt, die in 2017 is veranderd naar de hoofdstroom van de beek. De oude beekloop is nog aanwezig als “overloop”. Walter heeft ons enthousiast rondgeleid en laten zien dat een klein stukje bos omgeven door water aantrekkelijk is voor heel veel verschillende dieren. De meeste lieten zich niet aan ons zien, maar de sporen die ze overal hadden achtergelaten en de filmpjes die Walter van ze gemaakt had, waren minstens zo interessant. Na een plensbui waren we ook erg blij met het vuurtje in de yurt.

Meer foto’s

Natuurbrug Warmbeek Jeugd IVN 4op3

Oudere verslagen

Seizoen 2021-2022
Seizoen 2020-2021
Seizoen 2019-2020
Seizoen 2018-2019
Seizoen 2017-2018
Seizoen 2016-2017

Seizoen 2015-2016