Jeugd IVN groep 8-11 jaar

Vanaf najaar 2023 worden de jeugdactiviteiten niet meer voor een vaste groep Jeugd IVN’ers georganiseerd.
De jeugdactiviteiten blijven bestaan maar kunnen als losse activiteit bezocht worden. Soms is voorinschrijving noodzakelijk.

Natuurlijk worden er nog steeds dezelfde leuke en interessante bijeenkomsten gehouden. Bekijk hieronder de verslagen en foto’s van de Jeugd IVN-groep 8-11 jaar.

Seizoen 2022-2023

5 juli: Schotse Hooglanders

Wat hadden we mooie dag op woensdag 5 juli.
Henk, onze gids van het IVN en beheerder van de Schotse Hooglanders, nam ons mee vanuit het Agterste Meer in Waalre voor een prachtige natuurwandeling.
Het water, dat wel 23 m diep is, lag er mooi strak bij. Onderweg zagen we bijzondere dingen. Om de eikenbomen zaten ringen van littekens, door de spechten gepikt. Zij doen dit om de vrouwtjes te lokken. Dat is het tokkelen wat je wel eens hoort.
We zagen veelvuldig de gele bloemetjes van het Jakobskruiskruid, een plant, statig rechtop met de rupsen van de Sint Jacobsvlinder. Een zwarte vlinder met rode stippen. Leuk om op te zoeken.

Henk liet ons een tekening zien van de resten van de kookgelegenheden van Franse soldaten ooit daar gelegerd (in de tijd van Lodewijk Napoleon, rond 1800).
En eindelijk daar staan ze dan, een kudde Schotse Hooglanders, 14 in totaal. Maar het ontdekken van een jong kalfje was de grote verrassing. De koe die ons aankijkt is de Nanny. Zij zorgt voor het kalf zodat de moeder goed voor zichzelf kan zorgen en voldoende melk kan geven. Wat zit de natuur toch mooi in elkaar.

Dit was onze laatste bijeenkomst dit jaar. Volgend jaar zullen wij niet meer elke maand op woensdagmiddag een programma hebben met een vaste groep.
Door een andere vorm aan de invulling te geven hopen wij meer kinderen te bereiken. We hebben al een aantal activiteiten in petto.
Een nieuwe uitdaging staat ons als leiding te wachten, wij hebben er zin in!
Fijne zomer allemaal en tot ziens. We laten snel van ons horen.

Meer foto’s

schotse hooglander 230705

3-4 juni: Activiteitenweekend

Tijdens het zonovergoten weekend van 3 en 4 juni zijn onze jeugdleden boven de grond, onder de grond en in het water actief geweest.
Op zaterdag bezochten we samen met een gids van IVN Maastricht de St. Pietersberg, waarbij we o.a. afdaalden in de voormalige mergel-groeve van de ENCI cement fabriek. Het was interessant om te zien dat de bodem, waar vele miljoenen jaren geleden een krijtzee was, totaal anders is opgebouwd dan in onze eigen omgeving. Ook zagen we dat er sinds de sluiting van de cement fabriek veel bijzondere natuur is terug gekomen. ‘s Middags bezochten we het gangenstelsel in de berg. We kregen stukken mergel mee waar we ‘s avonds na een heerlijke BBQ allerlei stukjes skelet en schelp uit peuterden (ook miljoenen jaren oud dus!). We sloten de zaterdag af met een avondspel-puzzel die we met behulp van de verhalen die we overdag gehoord hadden konden oplossen.

Op zondag gingen we dicht bij huis (bij de “Oase”) op zoek naar waterdiertjes die nog geen fossiel geworden waren. Ook hier was van alles te vinden, van waterschorpioenen, en larven van geelgerande watertorren tot kikkertjes met- en zonder staartjes en achterpootjes.

Meer foto’s

Jeugd IVN activiteitenweekend 23060304

12 april: Op zoek naar bevers en beversporen

We hadden Inge gevraagd voor een Beverwandeling, zij is lid van de zoogdierenwerkgroep. Vervolgens heeft zij een gebiedje uitgekozen waar veel Beversporen te zien zijn. Na een goede voorbereiding werd dat ‘t Achtereind in Waalre.
Eerst kregen we uitleg over de Bever en vervolgens stapten wij door een nat gebied op zoek naar sporen. Met een ‘Bingokaart’ in de hand hadden we al afgeknaagde bomen en volop stammetjes waarvan geen top van de bomen meer te zien was, maar waarschijnlijk ergens in de Tongelreep een dam van gebouwd is. Mooie takjes waar zowel de kleine als volwassen bevers hun knaagsporen op achtergelaten hadden, namen de kinderen als herinnering mee naar huis.
De bever heeft een klier waarmee hij zijn territorium mee afbakent, deze geur hebben we zelfs ontdekt aan de oever van de rivier. Het was een regenachtige middag maar een spannend gebiedje.

Meer foto’s

Jeugd IVN op zoek naar beversporen 230412

19 maart: Themadag in Borkel en Schaft

De traditionele “binnendag”, waarop we met Jeugd-IVN’ers van alle leeftijden het winterseizoen afsluiten, vierden we dit jaar grotendeels buiten. Ons tochtje ging naar de omgeving van Borkel en Schaft – eerst “lekker” tegen wind in op de fiets over de Malpie, waarna we uitgewaaid bij de molen aankwamen. De molenaars waren blij met de wind, die ervoor zorgde dat de molenwieken in een mooi tempo rond draaiden. We mochten tot helemaal bovenin de molen mee met molenaar Ben, die daarna van boven naar beneden van alles over het functioneren en de geschiedenis van de molen uitlegde. Tijdens een demonstratie van het stoppen en weer opstarten van het draaien van de wieken (waarbij de collega van Ben vanaf beneden meehielp) kregen we een klein beetje een gevoel voor de enorme krachten die zo’n draaiwerk op 24 meter boven de grond moet weerstaan. Het was ook bijzonder om je te realiseren dat de hele 14.000 kg-wegende kap waar we op dat moment onder stonden vanaf beneden met de hand 360 graden rond gedraaid kan worden om de wieken naar de wind te richten. Ook tijdens de rest van de rondleiding kwamen er veel “gewichtige feiten” en ingenieuze oplossingen voorbij – allemaal ooit bedacht om met behulp van windenergie graan tot meel te malen. Van dat meel kun je o.a. volgens Borkels recept kruidkoek maken – die ons prima smaakte.

themadag Jeugd IVN 230319 molen Borkel 4op3

Na het bezoek aan de molen liepen we het “Wandelommetje Borkel en Schaft” – een gevarieerd rondje door typisch Kempisch landschap met bossen, beemden, houtwallen, en… de Dommel altijd in de buurt. Link voor wie er nog eens wil gaan kijken: de-woestehoeve.nl/wp-content/uploads/wandelommetje-borkel-en-schaft.pdf.
De terugweg ging weer op de fiets over de Malpie, met deze keer de wind heerlijk in de rug.

Meer foto’s

themadag Jeugd IVN 230319 ommetje 4op3

8 maart: Sneeuw en meer

Dat “maart z’n staart kan roeren” was op woensdag 8 maart wel duidelijk: er lag zowaar een pak(je) sneeuw.
Genoeg om daar toch maar eens van te genieten. En dat is gelukt! Altijd leuk om een zo hoog mogelijke sneeuwtoren te maken en die voordat je weer naar binnen gaat om te duwen.
Verder hebben we ons verdiept in wat je allemaal kunt zien als je gebruik maakt van “vergroting” – dat hebben we uitgeprobeerd met loepjes, een microscoop, en een opzet-lens voor een mobiele telefoon. We keken o.a. naar een suikerkorrel en zaadjes van een lisdodde. Maar het velletje van een rode ui zag er toch wel het mooiste (en heel bijzonder) uit… Je kon de losse cellen waar het velletje uit is opgebouwd zien zitten! We genoten ook nog van een film met prachtige macro-opnames van verschillende planten en vooral veel insecten.

Meer foto’s

8 februari: Bezoek Erfgoedhuis

Woensdag 8 februari hebben we een bezoek gebracht aan het Erfgoedhuis in Eindhoven. Hier worden de archeologische vondsten uit Eindhoven, Helmond en omgeving verzameld.
Bij binnenkomst begon Theo de Jong ons meteen uitleg te geven over enkele dingen die we mee gebracht hadden. Een vuursteen gebikt tot een gebruiksvoorwerp en een steen uit Frankrijk met fossielen waren bijzonder. Ook een deel van een gewricht van een enkel van het paard was duidelijk te plaatsen.
Verder stond er een geraamte van een koe en een mens. Theo legde uit dat het verschil van man en vrouw duidelijk kenbaar is. De botten die gevonden worden legt men in zand zoals ze op de locatie gevonden worden.
De verzameling van botjes en skeletten van vogels en zoogdieren, en ook de aardenwerk kruiken en scherven was enorm. Heel bijzonder, vertelde Theo, waren de schildjes van torren en kevers. Zij vertellen veel over de geschiedenis.
Als iemand denkt archeoloog te willen worden dan wordt die hier wel enthousiast. Theo nogmaals dank voor deze interessante middag!

Meer foto’s

jeugd IVN in Erfgoedhuis, 8-2-2023 4op3

11 januari 2023: Oude Wandelpark

Op 11 januari hebben we een heerlijke wandeling gemaakt in het “Oude Wandelpark”. Onze IVN’ers konden zelf met de “perfect-earth-animals-app” van Staatsbosbeheer een route bedenken waarbij we allerlei dieren-weetjes tegenkwamen. We vonden natuurlijk ook allerlei andere interessante “schatten”. In het gebied zijn pas geleden veel dennenbomen omgezaagd (en hier en daar loofbomen aangeplant) om het bos de kans te geven gevarieerder te worden. De stronken die achtergebleven zijn konden we mooi gebruiken om de jaarringen te tellen – de boom op de foto moet ongeveer 60 jaar oud geweest zijn.

Op de website van Staatsbosbeheer kun je meer informatie over de “perfect animals app” vinden, en hem gratis downloaden (voor als je het leuk vindt om het zelf nog eens met vrienden/papa/mama/broers/zussen te proberen).
www.staatsbosbeheer.nl/perfect-earth-animals-app

Meer foto’s

jeugd IVN jaarringen tellen 4op3

7 december: Over zwerfafval

Bij het Jeugd IVN hadden we Iris uitgenodigd om te vertellen over zwerfafval.
Zij is werkzaam bij een bedrijf dat adviseert in afvalverwerking. Ook voor onze gemeente adviseert zij en biedt producten aan zoals ringen voor afvalzakken, werkhandschoenen en afvalknijpers. Zo kun je op een veilige manier het zwerfafval verzamelen.

Na een samenspraak met PowerPoint-presentatie zijn wij ook op pad gegaan. Al vrij snel hadden wij twee zakken geraapt in de omgeving van De Kleine Meer. Deze zakken kunnen we inleveren bij het Kringloopbedrijf Verderest. Iedere zak levert 2 euro op voor ons IVN. Dus als activiteit voor iedereen een aanrader. De materialen liggen in de kopieerruimte!
Deze bijeenkomst was vooral heel zinvol maar ook gezellig bovendien.

Meer foto’s

jeugd ivn over zwerfafval 4op3

2 november: Naar het Leenderbos

Op 2 november zijn we naar het Leenderbos gefietst om paddenstoelen te zoeken. Het was weer eens een zonovergoten middag. Paddenstoelen waren er genoeg – maar de meeste wel verstopt onder de eerste gevallen herfstbladeren. Dus het werd echt zoeken.

Omdat we toch al de hele tijd naar beneden liepen te kijken was het extra interessant om de grond zelf ook eens wat beter te bekijken. Op een open plek konden we goed zien hoeveel verschillende soorten en kleuren grond er in het Leenderbos zijn. Mooi om te zien en leuk om kleine kunstwerkjes mee te maken. Mooi en bijzonder was ook de paddenstoel die we als laatste tegen kwamen – we roken hem eerder dan dat we hem zagen: een stinkzwam.

Meer foto’s

jeugd IVN paddenstoelen zoeken Leenderbos 4op3

12 oktober: Gi-ga-groen in de bibliotheek

We vierden op 12 oktober een “Gi-ga-groen feest” ter afsluiting van de Kinderboekenweek. In en rondom de bibliotheek in De Hofnar werden door bibliotheek De Kempen en het IVN allerlei “groene activiteiten” georganiseerd.
Met o.a. een green-screen, speurtocht, poep-memory, een “kastanje-knutseltafel”, bloemenpuzzel, vermolmd-hout-vol-bodemdieren, een lekker zonnetje en heel veel enthousiaste kinderen werd het een gezellige middag vol verrassingen.

Meer foto’s

gi-ga-groen bibliotheek kinderboekenweek 2022 1280x700

9 oktober: Gezamenlijk uitstapje naar Zutendaal

Een bijzonder uitstapje met de zondag- en woensdaggroep naar ‘Lieteberg’ in Zutendaal. Dit is een bezoekerscentrum met een 3 km lang blotevoetenpad en een insectencentrum. Met ook nog een vlindertuin. Omdat het even rijden was gingen we vroeg op pad.
Allereerst maar onze zintuigen prikkelen, dus schoenen uit en trapjes op, bruggetjes over en de hoge toren beklimmen. Het was regelmatig auw, auw, auw! Dan weer een doolhof, ronde keien, en grind in alle soorten. Maar ook waterpartijen, diep water en een watervalletje met gladde keien. O, wat heerlijk als we door gras mochten lopen. Fantastisch aangelegd!
Na heerlijk op de zandberg ons brood opgegeten te hebben zijn we onder de grond gegaan om de mooie collectie opgezette insecten te gaan bekijken en ook o.a. enkele levende dieren zoals wandelende takken en enkele soorten vogelspinnen. Wat was het lachen op de ‘Bij’ waarop een camera was gericht die een filmpje maakte, vliegend door het park.
Als afsluiting nog even in de vlinderkas maar laat in het seizoen is daar weinig activiteit.
Het was een gezellige dag!

Meer foto’s

Jeugd IVN uitstapje Zutendaal 12op7

28 september 2022: Naar Natuurbrug Warmbeek

Vandaag waren we te gast in het paradijsje “Natuurbrug Warmbeek” van de familie Van de Pas. In dit bosperceel is samen met Waterschap De Dommel in 2010 een zijmeander van de Tongelreep gemaakt, die in 2017 is veranderd naar de hoofdstroom van de beek. De oude beekloop is nog aanwezig als “overloop”. Walter heeft ons enthousiast rondgeleid en laten zien dat een klein stukje bos omgeven door water aantrekkelijk is voor heel veel verschillende dieren. De meeste lieten zich niet aan ons zien, maar de sporen die ze overal hadden achtergelaten en de filmpjes die Walter van ze gemaakt had, waren minstens zo interessant. Na een plensbui waren we ook erg blij met het vuurtje in de yurt.

Meer foto’s

Natuurbrug Warmbeek Jeugd IVN 4op3

Oudere verslagen

Seizoen 2021-2022
Seizoen 2020-2021
Seizoen 2019-2020
Seizoen 2018-2019
Seizoen 2017-2018
Seizoen 2016-2017

Seizoen 2015-2016