100 jaar Waalre jubileumboom: de Gele Kornoelje (Cornus mas)

Gele kornoelje - Cornus mas 3op4 met tekstEen boom/struik die prachtig bloeit in de winter met gele bloemen. Soms wordt deze ook bloeiend hout genoemd. Cornus betekent “hard als hout” want vroeger werden er hamerstelen en wandelstokken van gemaakt. Mas betekent mannelijk.

Groeit op alle grondsoorten; verdraagt droogte. Hoeft eigenlijk niet gesnoeid te worden. Wordt ongeveer 6 meter hoog. Kan 100 jaar worden.

Bloemen, blad en vruchten

Bladeren vormen zich na de bloei. Na de bloeiperiode vallen de bloemen af en ontwikkelen zich ovale groene steenvruchtjes die in het najaar rijpen en dan donkerrood worden. De vruchtjes zijn geliefd bij vogels.

Gebruik

De bessen zijn gezond: De oude Grieken en Romeinen hebben de bessen vaak ingemaakt. Ook werd er brandewijn van gemaakt. Tegenwoordig verwerkt men in bepaalde landen de vitamine C-rijke bessen tot sap, jam, compote en wijn.

Meer over planten

IVN Valkenswaard-Waalre heeft een grote verzameling van beschrijvingen van Nederlandse wilde planten, waaronder ook de gele kornoelje. Neem gerust een kijkje!