Groot Vliegend Hert (GVH)

Het seizoen 2020 komt er aan!

(L. Offermans : IVN afd. Ubach o/ Worms 1 mei 2020 )

Ja hoor, het eerste exemplaar is reeds waargenomen in Nederland op 25-4-2020 (bron: EIS)!! Dit is een maand eerder dan verwacht!! Daar zal de warmte van de laatste tijd ongetwijfeld aan hebben bijgedragen.

Weldra zullen de eerste exemplaren van het GVH ook bij ons tevoorschijn komen (vliegperiode normaal: eind mei tot half augustus) om zich weer voort te planten. Als men geluk heeft kan men het dier in de late namiddag of bij het vallen van de avond zien. Deze zeldzame en beschermde kever houdt dan wel van warme /zwoele en droge dagen.

Groot Vliegend Hert , mannetje

Mannetje Groot Vliegend Hert (Foto: Archief IVN Ubach over Worms)

Vrouwtje Groot Vliegend Hert  (Foto: Archief IVN Ubach over Worms.)Vrouwtje Groot Vliegend Hert (Foto: Archief IVN Ubach over Worms)

In 2018 startte de IVN afd. Ubach o/ Worms intensief de inventarisatie van de waarnemingen m.b.v. waarnemers. Deze waarnemers zijn de bewoners zelf van dit leefgebied van het GVH.

Na een succesvolle mediacampagne in 2019 steeg het aantal waarnemers van 18 naar 28 waarnemers. Een prachtig resultaat!!

Enkele vergelijkende cijfers tussen 2018 en 2019 voor het GVH (geb. U o/ W):

                                                    2018   2019

Aantal waarnemingen                 42        83

Aantal waarnemers                     18         28

Aantal waargenomen dieren     67       162

Voor meer gegevens over aantallen man/vrouw/ slachtoffers (verkeer/predatie etc.) kijkt U ook eens even op de website van IVN afd. Ubach o/Worms:

www.ivn.nl/afdeling/ubach-over-worms ; U komt dan op onze webpagina met klaprozen! Kies hier direct onder “MENU” voor: Groot Vliegend Hert en verder hierop klikkend voor verdere relevante info (b.v. waarnemingen 2019).

Ook na het seizoen 2019 zijn een aantal activiteiten uitgevoerd in samenwerking met Gemeente Landgraaf waaronder het plaatsen van een nieuw type verkeerswaarschuwingsbord (Zie foto). Hiervan zijn een tiental geplaatst op strategische plaatsen waar het GVH in de seizoenen 2018 en 2019 is vastgesteld.

Verder waren we op 6 maart jl. uitgenodigd bij “Roberts Wintergasten” in MFC D’r Put waar door het IVN een lezing over het GVH gegeven werd in samenwerking met het IKL (Zie foto).

Verkeersbor GVH

Nieuw verkeersbord “Leefgebied VH”

Robert's wintergastenLezing GVH 6 -3-2020 in d’r Put (Foto: Leo Offermans)

Op het ogenblik worden we zwaar beperkt in onze bewegingsvrijheid vanwege het Coronavirus. Misschien is het daarom goed de komende tijd wat intensiever naar onze natuur te kijken. Let wel op de bestaande regels!

We roepen daarom alle bewoners in het leefgebied en daarbuiten op, samen zoveel mogelijk waarnemingen te doen. Belangrijk is om deze waarnemingen op een foto vast te leggen (dat kan tegenwoordig makkelijk met ons mobieltje) of door contact op te nemen met onze Coördinator/waarnemer Leo Offermans mobiel: 06-31797976. U kunt het dier ook even in een doosje/pot doen met de deksel lichtjes erop. Wij komen dan zo snel mogelijk langs om ook grootte en gewicht te bepalen waarna het diertje op de vindplaats wordt teruggezet.

Kunnen we het aantal waarnemers van afgelopen seizoen 2019 verder verhogen? Met uw hulp kan dat!! Vertel het verder aan buren, familie, vrienden en kennissen.