Zoogdierwerkgroep

Als je echt geïnteresseerd bent in onze inheemse zoogdieren en er meer over wilt weten, dan is de zoogdierwerkgroep vermoedelijk de juiste werkgroep voor je!

Wij kunnen altijd meer (actieve) leden gebruiken!

Klik op onderstaand document om het jaarverslag over het jaar 2021 te downloaden.

Jaarverslag 2021 van de Zoogdierwerkgroep

NIEUWS
Woensdag 15 januari 2020 is het nieuwe ecoduct Koekendaal over de A18 bij Doetinchem in gebruik genomen. Zie ook het filmpje van de regionale zender REGIO8.

Mocht je nog leuke zoogdierwaarnemingen hebben uit onze regio (Doetinchem e.o.), laat het IVN De Oude IJsselstreek jonge steenmarter (Foto: Jeltje Berendsen)ons weten of voer ze in op waarneming.nl!

Wat wil de Zoogdierwerkgroep?

De Zoogdierwerkgroep (ZWG) wil de zoogdieren, die in onze omgeving wonen, leren kennen. Ze wil deze dieren zo nodig beschermen en daarvoor ook op verschillende manieren kennis overdragen aan anderen.

Wat doet de Zoogdierwerkgroep?

 • We pluizen in de winter uilenbraakballen om de daarin voorkomende kleine zoogdieren te kunnen determineren en hun verspreiding mee in kaart te brengen.
 • We tellen jaarlijks in februari eekhoornnesten in De Koekendaal.
 • We inventariseren steeds weer andere gebieden, zoals bijvoorbeeld De Slangenburg, en maken hier een onderzoeksverslag van voor de terreineigenaar (Natuurmonumenten/Staatsbosbeheer/gemeenten). Hier de verslagen van afgelopen jaar:
  Inventarisatie Hekenbroek 2020Inventarisatie Idinkbos 2020
 • We tellen jaarlijks dezelfde grote vleermuiskolonie in Doetinchem, begin juni.
 • We vangen muizen met live-traps in de herfst. 
 • We geven voorlichting over vleermuizen, steenmarters, egels etc. aan het publiek en we organiseren lezingen.
 • We passen onze activiteiten steeds aan als dat nodig is of als de werkgroepleden dat willen.
 • We vergaderen zo weinig mogelijk (2x per jaar) waarbij ook het jaarlijkse dagje uit wordt vastgesteld!
 • We doen mee aan activiteiten van de landelijke Zoogdiervereniging zoals bevertellingen, ottermonitoring, vleermuizenkolonies opsporen, het doorgeven van verspreidingsgegevens, enz.
 • We houden enkele open excursies, bijvoorbeeld op de nationale vleermuizendag (eind augustus): de Nacht van de Vleermuis.

We plannen ongeveer 12 activiteiten per jaar, gemiddeld dus 1 per maand.
​Hiernaast zijn individuele leden actief met bijv. kerkzoldertellingen (vleermuizen) in de zomermaanden, of met afhandelen van klachten en meldingen van zoogdieren zoals vleermuizen, inventariseren van bossen op vleermuizen of tellen van winterverblijven.

IVN De Oude IJsselstreek ZoogdierwerkgroepVoor deze verschillende taken zijn vaak ontheffingen of zelfs inentingen nodig die jaarlijks door de overheid op naam worden afgegeven en waarvoor (korte) opleidingen zijn vereist. Maar je kunt hierbij vaak, anoniem, helpen.

Interesse?

Wil je meer informatie of in contact komen met de Zoogdierwerkgroep? Neem dan contact op met onze coördinator.
Je kunt geheel vrijblijvend een aantal activiteiten van ons meemaken.
Bent je geïnteresseerd in de activiteiten van onze ZWG en wil je onze werkgroep komen versterken? Dan bent je van harte welkom! Klik hier om je spontaan aan te melden als actief lid van de werkgroep. We kunnen altijd mensen gebruiken die positief mee willen werken en denken!

Coördinator

Jeltje Berendsen
Telefoon: 06 - 23 05 91 69
E-mail: j.berendsen11@live.nl