Terugblik 2018

 

Kerstwandeling in de Kasteelse bossen

27 december

kerstwandelingTraditionele Kerstwandeling georganiseerd door Horster Landschap. IVN De Maasdorpen was er ook weer bij. De kinderen hadden veel interesse in de dieren die zo goed stil zaten en die geaaid mochten worden. Wat is het verschil tussen een Egel en een Mol? Voel maar!

De avondvierdaagse zit er weer op!

wandeling

Het was warm, maar gelukkig koelde het ‘s avonds redelijk af. En de routes gingen door natuurgebieden waar de bomen voor een natuurlijke verkoeling zorgden. De deelname was minder als andere jaren, maar het was even gezellig  en interessant.

Wat bijzonder opviel was natuurlijk de droogte. Graslanden waren geel, sommige bomen hadden al dorre bladeren en de waterplassen waren soms droog. Wat mij het meeste opviel was dat de echte natte natuurgebieden, waar je anders met laarzen moet lopen, Castenrayse vennen, het broekbos in het Schuitwater en het Koelbroek, dat die bijna droog stonden. En de Groote Molenbeek, droog!

Het gaf een hele andere beleving wanneer  je in zo’n droge periode  door die gebieden loopt.

Het was in ieder geval zeer de moeite waard om toch even de warmte van de vooravond te trotseren.
Kijk voor een foto-impressie hier

Slootjesdagen bij Aan de Drift

9 & 10 juni

Het was een gezellige drukte. De waterdiertjes waren niet meer veilig. SlootjesdagMet schepnetjes werd aardig wat onrust onder water veroorzaakt. De Geelgerande watertorren werden gevangen en, gezellig samen met kikkervisjes in een bakje, bekeken en daarna nog onder de loep genomen.
Klik hier voor de foto’s.

Plantenwandeling in Natuurgebied Schlangenberg

6 juni

Schlangenberg, zinkviooltje,

Wat was het warm, maar “woh” wat was het mooi op en rond de Schlangenberg met zijn unieke zinkflora. We hebben genoten van het typische zinkviooltje, de blaassilene, het Engelse gras, de engbloem, de vleugeltjesbloem, het zonneroosje, de kleine pimpernel, beemdkroon en nog vele andere in dit gebied bloeiende planten. Gelukkig waren de orchideeën nog niet uitgebloeid; we zagen “het soldaatje”, de piramide-orchis, de rietorchis, de keverorchis en de muggenorchis. Ook de “blauwtjes” fladderden vrolijk in het rond en “poedelden” hier, zoals je vaak in zonnige streken in het buitenland ziet, op paardenuitwerpselen.
Met een drankje, een hapje en een rondwandeling in het historische stadje Kornelimünster werd deze bijzonder mooie dag op een gezellige manier afgesloten. Klik hier voor een foto-impressie van René.

Kroegjestocht

Kroegjestocht, landschap

Gulpen, Eys, Wahlwiller, Gulpen.
De weersvoorspellingen waren dreigend: Na de middag stevige buien en onweer! Maar echte IVNners laten zich niet afschrikken. Een leuke groep van 20 personen verzamelde zich op het terras van De Imperator in Gulpen om een goede bodem te leggen voor een stevige wandeling (lekkere vlaai).
De zon scheen al vol op. Het beloofde veel goeds.
De route loopt langs de Gulp en de Eyserbeek door het glooiend landschap. De natuur is op haar mooist. Weilanden vol bloemen: Ratelaar, Groot Streepzaad, Boterbloemen,, Margrieten, Oranje Havikskruid, omzoomd met Vlieren en Meidoorns die in bloei staan. Wat is Zuid Limburg toch prachtig!
Via Eys, op weg naar Wahlwiller, over het Miljoenenlijntje. Onderweg, op de Kruisberg, even pauzerend onder een grote Eik waar een jong meesje verwoedde pogingen deed om tegen de stam omhoog te klimmen, om bescherming te zoeken in het groen (het is gelukt!).
In Wahlwiller lunchpauze tegenover de Cunibertuskerk. We hebben geluk. De kerk is open en we kunnen de kruiswegstatie van Aad de Haan goed bekijken.
De route gaat door Party, weer omhoog de Gulperberg op. Vandaaruit heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Je waant je een beetje in Toscane als je de rij Populieren in de verte ziet. Het lijken net Cypressen. Het klooster van Wittem ligt prominent in beeld.
Door het bos weer bergafwaarts. We worden opgewacht door een moeder Lakenvelder met haar heel jonge kalfje. De rest van de kudde is in de verte nog zichtbaar.
Gulpen is weer in zicht en het is nog steeds prachtig weer! Gelukkig hebben de weermannen niet altijd gelijk.
We strijken weer neer op het terras van de Imperator en genieten van een lekker drankje voordat we weer huiswaarts keren. Een foto impressie van Sjaak en Miep vind je hier.
Wim, bedankt voor deze prachtige wandeling!

Een dagje De Doort

3 mei

Boomkikker, amfibie, terugblik

Je gaat op stap met de Plantenwerkgroep, naar een mooi natuurgebiedje om de speciale plantenwereld te bewonderen: De Doort. Maar stiekem weet je ook wel dat daar ook Boomkikkers zitten.
Camera mee, natuurlijk. We hebben geluk. Het is prachtig weer, dus er moet wel een kikkertje te zien zijn, al zonnebadend op een braamblad. Dus de looproute wordt: langs het water waar braamstruiken in het zonnetje staan. Kijkend naar sporen, niet van dieren maar van mensen. Waar het gras flink is platgetrapt kijken we extra goed. Het is wel even goed zoeken, maar jawel hoor! De eerste Boomkikker zit lekker in het zonnetje. Oogjes half dicht. Nog niet echt wakker (’t is al 10 uur.) maar toch enigszins alert.Boomkikker, amfibie, terugblik “Wat willen die mensen die in mijn zon staan?”
Flinke opwinding in ons groepje. Camera’s in de aanslag. Van boven, van onderen, van links, van rechts. Klik, klik, klik. Het onderwerp blijft stoïcijns zitten. Zo van “Dat heb ik vaker meegemaakt, maar ga niet in mijn zon staan!”

Oké. Het onderwerp blijft bij deze ene pose. Dus we gaan door.
Waar kwamen we ook al weer voor? O, ja! De bijzondere planten! Gelukkig hebben we die ook gezien.
Maar ook nog meer Boomkikkers. De oudjes kun je herkennen aan de schrammetjes op hun gladde groene lijfje. Ja, de doorntjes laten ook littekens achter. De jonkies hebben nog een puntgaaf velletje. Als ze echt wakker worden zie je hun prachtige goudkleurige oogjes die jou net zo aankijken als jij hen. De meeste kikkertjes zitten met hun pootjes onder hun bolrond lijfje. Last van koude voetjes? (nee hoor, zo beperken ze vochtverlies).
Als ze genoeg van ons hebben gaan ze aan de wandel en zie je hun speciale vingertjes met hechtschijfjes, Er was één sportieveling. Hij maakte een sprong van minstens één meter!Boomkikker, amfibie, terugblik En dat voor een diertje dat maximaal 5 cm is! Vergelijk dat eens met de wereldkampioen verspringen: 8,95 m, en dat ook nog eens zonder aanloop! Respect!!!
Het was een speciale dag: De Doort, de prachtige flora en de speciale Boomkikkers!

Vogelwandeling in het Lottummer Schuitwater

8 april

Een prachtige en gezellige wandeling!
We hoopten op 40 soorten, maar door de vissers en de lagere waterstand spotten we vooral minder watervogels dan verwacht.

1 Boomklever        10 Gr. bonte specht 19 Meerkoet       28 Wilde eend
2 Boomkruiper      11 Grote lijster          20 Merel              29 Winterkoning
3 Boompieper       12 Heggenmus          21Nijlgans           30 Witte kwikstaart
4 Fazant                 13 Houtduif                22 Pimpelmees  31 Zanglijster
5 Gaai                     14 Kauw                      23 Roodborst     32 Zwarte kraai
6 Goudhaantje     15 Kievit                       24 Spreeuw        33 Zwarte specht
7 Grauwe gans     16 Koolmees               25 Tjiftjaf            34 Zwartkop
8 Groene specht  17 Kuifeend                 26 Vink                     Haas
9 Groenling           18 Matkop                   27 Waterhoen         ReeVogelwandeling

Foodwalk for kids

2 april

foodwalk, kind,

Het was een gezellige boel bij de Gortmeule! Kinderen met (groot)ouders  die benieuwd waren naar wat je uit de natuur kunt eten. Kinderen gingen gewapend met handschoenen (brandnetels), mandjes en scharen op pad met de gidsen en kruidenvrouwtjes. De bloemetjes waren net boven de grond . Ze hadden last gehad van het koude voorjaar .  Maar ze waren er: Hondsdraf, Zevenblad, Kleine Veldkers, Brandnetels, Look zonder look,  Paardenbloemen en nog meer. Er werd intensief gezocht en verzameld. En daarna natuurlijk: schoonmaken, wassen, fijn knippen en koken in de “keuken” van de Gortmeule. In de keuken werden we ontvangen met Brandnetelthee met cake en heerlijke Duizenknoopjam

Samen gingen we aan de slag om een vijfgangen menu klaar te maken van alle lekkere kruiden die we gevonden hadden:

Stokbrood met pesto van Zevenblad en Look zonder look
Gortmeulesoep met stokbrood en kruidenboter met Daslook en  het verhaal van de Soepsteen.
Gevulde eieren met Daslook
Poffertjes met Brandnetel en Zevenblad
Yochurt met Bosvruchten (maar die kwamen uit de diepvries)
O, en niet te vergeten de lekkere kruidenkaas met Kleine Veldkers!

We kunnen nu zeker zeggen: Onkruid, da’s pas lekker!

Bekijk hier de foto’s van Sjaak van Wijlick om een indruk te krijgen van de sfeer.

1e Activiteit van de Scharrelkids van de Maasdorpen

7 februari

Het was zover: Woensdag 7 februari zijn we met  Scharrelkids IVN de Maasdorpen van start gegaan.

Met 56 kinderen en 24 vrijwilligers zijn we een middag op ontdekkingstocht in de Kasteelse bossen te Horst gegaan. 56 kinderen waren in 8 groepen verdeeld en speelde 2½ uur in de buitenlucht. Het weer was geweldig mooi -1°C een zonnetje aan de hemel, een betere start konden we ons niet wensen. Halfweg de middag kregen alle kinderen met begeleiding een rustpauze waarin ze konden genieten van een versnapering. Om 14.30 uur waren alle kinderen moe maar voldaan en gingen tevreden naar huis. Nu al heb ik veel bedankjes gekregen voor deze mooie middag. Nu aan de slag voor de volgende keer op 14 maart weer van 14.00 uur tot 16.30 uur.

Hier vind je enkele foto’s van deze gezellige middag

Winterwandeling in ‘t Sohr.

29 januari

Foto’s Winterwandeling in ‘t Sohr.

Nieuwjaarswandeling in ‘t Jammerdal

6 januari

De traditionele nieuwjaarswandeling werd weer druk bezocht  Ca. 80 deelnemers liepen, begeleid door de gidsen Jacques, Peter, Frans, Wilmie en Theo, door het prachtige Jammerdal. Af en toe was het een stevige klim, maar de uitzichten waren dan ook zeer de moeite waard. De gidsen wisten boeiend te vertellen over de historie van het gebied. de steilrand, de kleiafgravingen, de grafheuvels etc.
Na afloop was er natuurlijk weer de, ook traditionele, erwtensoep, die heerlijk smaakte na zo’n wandeling
Klik hier voor fotoimpressie van Sjaak van Wijlick en Miep Philipsen.