Terugblik 2020 – 2021

Scharrelkids, kinderactiviteit

Scharrelkids op expeditie:

Wat een feest!

Op 17 november zijn we met de Scharrelkids naar de zandberg in de Meterik gegaan. Zij kregen verschillende opdrachten zoals, bouw een hut of maak een natuurschilderij. We hadden wat touw meegenomen dan konden ze hun fantasie erop los laten. Voor de boys was de grootste uitdaging maak een diepe kuil in de grond en spelen maar. Gek genoeg waren er meiden die gingen klimmen in de bomen, die zou je toch bij een natuurschilderij verwachten. Maar ja vrijheid en blijheid moet ook kunnen ze hebben immers al een schooldag achter de rug en dan mag je ook wel eens in de vrije natuur erop los ravotten. Om 16.30 uur was het voorbij en de jeugd vond het jammer om naar huis te gaan. Voor een foto impressie van René klik hier.
Groetjes, René

Activiteit Plantenwerkgroep

In de sporen van de Roofridders

18 september

Hoewel op 18 september de verwachting voor het aantreffen van bloeiende planten na de mooie zomer laag was, is de plantenwerkgroep er toch op uitgetrokken.

De Stalberg was de keuze. Een strook maasoever langs de lees hier verder

Fotografiecursus, Zoemhukske
Workshop Natuurfotografie

12 september

Eigenlijk was deze workshop gepland in mei. Maar helaas: Corona heeft onze plannen gedwarsboomd. Gelukkig hebben we een datum in de nog vrij “veilige” periode kunnen plannen, en kon het meerendeel van de deelnemers present zijn. Met in achtneming van de Corona maatregelen werd het toch een leerrijke ochtend. Eerst natuurlijk het theoretische gedeelte en daarna de natuur in. Na 2 uur kwam iedereen enthousiast terug in het Zoemhukske. Foto’s werden geselecteerd en van elke deelnemer werd 1 foto vakkundig besproken door Jan Linskens (de docent). Het is leuk om te zien dat iedere deelnemer zijn/haar eigen stijl heeft en dat het resultaat heel andere foto’s heeft opgeleverd als in de eerste groep (zie hieronder). Er werd nog gezellig nagekaart en iedereen ging met een goed gevoel naar huis. Klik hier voor de besproken foto’s van de deelnemers

Fotografiecursus

Natuur, Maas, PWG

Workshop natuurfotografie

29 februari

Zaterdagmorgen, 8 uur. De deelnemers komen vol enthousiasme naar het Zoemhukske waar de koffie klaar staat. Jan Linskens, Natuurfotograaf geeft een introductie over natuurfotografie waarna we “de natuur” ingaan. De Kasteelse bossen is het onderwerp.  Allerlei camera’s gaan in de aanslag voor landschap-, dichtbij fotografie. Onderwerpen genoeg. Het is de manier van kijken. Hoe benader je het onderwerp. Hoe fotografeer ik vliegende vogels? Hoe maak ik van de Aaalscholvers in een boom een spannende foto? Hoe werkt mijn camera? Allerlei vragen die op Jan werden afgevuurd.
Daarna naar het “wildlife” van Horst. De dierenwei: waar het vogelvrouwtje een dankbaar onderwerp was.
Terug in het Zoemhukske werden de foto’s bekeken en de beste geselecteerd en besproken door Jan.
Veel tips werden gegeven, veel vragen werden afgevuurd . Het was een gezellige en leerzame ochtend. Voor herhaling vatbaar. Kijk voor een impressie en de foto’s van de cursisten hier

Schwalm, NieuwjaarswandelingNieuwjaarswandeling langs de Schwalm

4 januari

De jaarlijkse Nieuwjaarswandeling was weer een succes! Iedereen stond te trappelen om te starten. Sommige deelnemers kenden het gebied niet en waren blij verrast met zo’n ruig gebied. De Schwalm kronkelt tussen de bomen, soms rustig kabbelend, maar hij heeft ook stukken waar je de stroomsnelheid van het water duidelijk ziet.
De  Schwalm laat zijn sporen na in het landschap in de vorm van steile oevers, zandbanken,grillige bochten. Het mooie van de wandeling was dat we vaak langs de oever liepen en telkens een ander zicht er op hadden.
De Bever was ook duidelijk aanwezig. Er lagen aardig wat grote en kleine bomen plat, met de duidelijke sporen van de tanden. Op zijn manier is de Bever ook een landschapsbeheerder, alleen is er weinig overleg met de andere beheerders.
Na de wandeling stond de traditionele erwtensoep klaar bij  De Mert in Swalmen. Hij smaakte heerlijk!
Voor een fotoimpressie van Miep Philipsen kun je hier klikken