Mandelanden Landschap

Zwerftocht Mandelanden – struinen door een bloemenparadijs

Borger-Odoorn 2 augustus 2023

Op 12 juli organiseerden we weer de jaarlijkse zwerftocht door de Mandelanden.

Deze keer een kleine groep, voornamelijk bestaande uit IVN leden.

In juli is er een grote bloemenzee in het prachtige gebied. Liefhebbers van wilde planten kijken hun ogen uit. Een enorme variëteit. Bijna nergens in Drenthe mooier. Ook veel planten die je niet direct zou verwachten in een Drents beekdal, zoals de rode en de kleverige ogentroost in grote aantallen. Ook waren er dit jaar grote plekken met heelblaadjes. En natuurlijk ook algemenere planten zoals de grote ratelaar. Deze halfparasiet verdringt op sommige plekken alle grassen en kleurt de bodem geel. Elders in het gebied kleuren de grote kattenstaarten het grasland paarsrood met hier en daar roze toefjes van het koninginnekruid. En dan vergeet ik nog de duizenden exemplaren van de zeldzame grote boterbloem.

Op andere plekken komen we talloze exemplaren van de ronde zonnedauw en moeraswolfsklauw tegen.

Moeraswolfsklauw

Daar groeien ook bijzondere varensoorten zoals het dubbelloof.

Volgend jaar juli hopen Wietze en ik deze wandeling opnieuw te organiseren. Het gebied is elk jaar weer anders en we verkennen ook dan weer een gedeeltelijk nieuw gebied.

Jos Vink

 

Opmerking webmaster: de overige foto’s die gemaakt zijn in dit gebied door Jos, kunt u hieronder bekijken. Helaas is er (nog) geen methode beschikbaar op de website om dit goed te tonen.

Dubbelloof

Gevleugeld hertshooi

Ronde zonnedauw

Heelblaadjes

Grote kattenstaart

Grote kattenstaart, Koninginnenkruid en Moerasrolklaver

Kleverige ogentroost

Stijve ogentroost

Rode ogentroost

Ontdek meer over

Deel deze pagina