Cursus permacultuur

Cursus permacultuur, het scheppen van een duurzame leefomgeving

Mei t/m augustus 2018

Hoe kun je op duurzame wijze voorzien in de algemene behoefte aan voedsel, drinkwater, energie, huisvesting en (zelfs) sociale verbinding? Het antwoord dat permacultuur geeft is samen te vatten in één begrip: werk met de natuur mee. Dat betekent dat je het ontwerp van de voorzieningen zo goed mogelijk laat aansluiten op de natuur en op de natuurlijke systemen om je heen. Dat klinkt misschien logisch maar in de huidige tijd doen we vooral het omgekeerde. We staan eigenlijk permanent op gespannen voet met de natuur.

  • De cursus bestaat uit een aantal onderdelen.

Er zijn twee lezingen (17 mei en 31 mei) en drie excursies (19 mei, 2 juni en 18 augustus)

De lezingen zijn toegankelijk voor iedereen. De excursies alleen voor deelnemers aan de complete cursus.

Deelname aan lezingen kost per lezing  € 7,50 (leden) of € 10,00 (niet-leden). Dit is inclusief één kop koffie of thee. Voor deelname aan één of meer lezingen is aanmelden niet nodig.

Deelname aan de complete cursus kost €45,00 (leden) of €55,00 (niet-leden).  Dit is inclusief één kop koffie of thee tijdens de lezingen, maar exclusief de eventuele reiskosten voor excursies. Voor deelname aan de complete cursus is aanmelding noodzakelijk.

Het aantal deelnemers aan excursies is beperkt tot maximaal 25. Zodra dit aantal is bereikt wordt de inschrijving voor de complete cursus gesloten. Snel aanmelden is daarom aan te bevelen. Dit kan via het e-mailadres van de activiteitencommissie (klik)

  • donderdag 17 mei, aanvang 20.00 uur

Locatie: Hunebedcentrum, Hunebedstraat 27 in Borger.
Lezing. Permacultuur door Arthur Buitelaar uit Exloërveen

Arthur Buitelaar heeft in 2012 een permacultuur ontwerp gemaakt voor het land waar hij met zijn familie woont. Je vindt daar onder meer een hakhoutbosje, een brede windsingel en een poel met daaromheen inheemse struiken en bomen. In het najaar van 2014 is er een wadi aangelegd. Verder is er een bosweide, die grotendeels in voorjaar 2015, is aangeplant met verschillende noten en fruitbomen. Geiten, kippen en ganzen vormen de levende have en natuurlijk is er ook een moestuin. Arthur gaat tijdens zijn lezing in op wat permacultuur is en hoe je het in je eigen leven kunt toepassen.

  • zaterdag 19 mei, aanvang 10.00 uur.

Locatie: Exloërveen 21 in Exloërveen
Excursie naar de permacultuur tuin van Arthur Buitelaar.

  • Donderdag 31 mei, aanvang 20.00 uur

Locatie:  Hunebedcentrum, Hunebedstraat 27 in Borger.
Lezing. Eten uit de natuur door Leah Groeneweg

Veel planten uit de natuur zijn eetbaar. Met de juiste kennis kun je je maaltijd aanvullen met heerlijke groenten en kruiden uit het wild. Een salade met vogelmuur, een soep met hondsdraf en dovenetel of een hartige quiche met zevenblad en weegbree: het is lekker en gezond. En de planten groeien overal om ons heen!

Leah Groeneweg (www.bloemenpad.nl) vertelt welke wilde planten eetbaar zijn, waar je op moet letten bij het plukken en hoe je ze kunt gebruiken. Laat je verrassen door de vele mogelijkheden van eetbare planten en de berm, het bos en je achtertuin zullen nooit meer hetzelfde zijn.

De presentatie krijg je na afloop thuisgestuurd. Neem pen en papier mee om aantekeningen te maken.

  • Zaterdag, 2 juni, aanvang 10.00 uur, eindtijd 12.30 uur

Locatie: Boomkroonpad, Steenhopenweg 4, Drouwen
Excursie. Eten uit de natuur o.l.v. Leah Groeneweg

We gaan op pad om eetbare planten te zoeken. Veel van de algemeen voorkomende planten als zevenblad, duizendblad en vogelmuur zijn eetbaar. Maar ook bomen hebben eetbare delen. Ontdek welke planten en bomen jouw maaltijd kunnen verrijken!

Trek goede schoenen en geschikte (regen) kleding aan. En neem pen en papier mee om aantekeningen te maken. Na deze wandeling zal je de berm, het pad langs het bos en je achtertuin met andere ogen bekijken. Ze blijken ineens vol te staan met eetbare groenten en kruiden!

  • Zaterdag 18 augustus, aanvang 13.15 uur (vertrek uit Borger omstreeks 10.30 uur).

Locatie: Dorpshuis De Slenk aan de Reestraat 2 in Groesbeek - De Horst Lezing en middag excursie naar het voedselbos Ketelbroek van Wouter van Eck.

Tijdens de lezing vertelt Wouter van Eck over voedselbossen in het algemeen en zijn voedselbos Ketelbroek  in het bijzonder. Na de presentatie in het dorpshuis van ongeveer een uur is er een rondleiding door het voedselbos bestaande uit twee delen met daartussen een pauze (met sapjes en water).

Ketelbroek is het eerste voedselbos van Nederland. Een bijzonder stuk natuur waar landbouw volledig op ecologische manier wordt bedreven. Een duidelijk voorbeeld van een echte permacultuur. Een landbouwbedrijf, dat niet alleen ecologisch duurzaam wordt gerund maar tegelijkertijd ook economisch rendabel is! Heel bijzonder is de status van het voedselbos. Het is aangewezen als Natura 2000 gebied hetgeen inhoudt dat de natuur in dat bos het waard is om op Europees niveau te worden beschermd.

Terug naar Biodiversiteit