Bernheze
Landschap
maandag07mrt2022

Onderhoud Poel Hooge Vorssel

poel hooge vorselVrijwilligers van IVN hebben zaterdag onderhoud gepleegd op de Hooge Vorssel in Heesch.

Een twintigtal vrijwilligers van het IVN en het buurtcollecief Hooge Vorssel in Heesch hebben bij een poeltje, dat op de Hooge Vorssel ligt, vele berken en wilgen weggehaald, zodat de poel weer vrij komt te liggen en de zon erbij kan. Ook de berkenopslag en jonge dennen, die zich gemakkelijk tussen de heide verspreiden, zijn verwijderd. Het hout wordt in rillen langs de kant gelegd. Verder wordt een pad, dat in de loop der tijd is gevormd en niet gewenst is, vol gelegd met het omgezaagde hout.

Aan het terrein is te zien dat er ook machinaal werk is verricht. Het blijkt, dat er onlangs door Van Berkel uit Schijndel veel Amerikaanse vogelkers is weggehaald. Het is een uitheemse struik, die zich door haar bessen gemakkelijk verspreid en op den duur de heide verdringt. Vandaar deze rigoureuze maatregel.

De vrijwilligers krijgen hierbij ondersteuning van de Bosgroep Zuid-Nederland in de personen van Kirsti Zwaard en van Gijs van de Zanden die namens de gemeente optreedt.

In de loop van de ochtend komt ook Esther Rutten op bezoek als vaste contactpersoon van de gemeente.

Kirsti Zwaard vertelt ook dat hier zeldzame amfibiëen leven zoals de rugstreeppad en de levendbarende hagedis, terwijl ook de nachtzwaluw hier gehoord wordt. Gehoopt wordt dat ook de veldkrekel (een soort sprinkhaan) zich hier gaat vertonen. Het streven is om volgende winter de twee heidegebieden, die hier liggen met elkaar te verbinden, zodat een groter biotoop ontstaat.

 Op 12 maart gaan de werkzaamheden op de Hooge Vorssel verder.

 

Tekst en foto’s : Peter Kriele