Vogels

Eindstand Nationale Tuinvogeltelling 2024

Baarlo-Maasbree 30 januari 2024

Eind januari 2024 vond de 21e editie van de Nationale Tuinvogeltelling plaats en zijn er weer massaal tuinvogels geteld. Bijna 114.000 mensen zagen meer dan 1,5 miljoen vogels.

Net als bij de andere edities staat de huismus weer op nummer één. Deze vogels zijn gezelligheidsdieren en vliegen meestal met groepjes in de tuin. De koolmees staat op nummer 2 en op nummer 3 staat de pimpelmees. De merel zien we steeds vaker in de top 5 verschijnen. Eerder werd de merel hard getroffen door het usutu-virus. Die achteruitgang was ook terug te zien in de Tuinvogeltelling. Gelukkig zien we dat de merel zich weer herstelt.

Elke jaar is het weer spannend hoeveel mensen er gaan tellen en of er speciale soorten worden ontdekt in de tuinen. Dit jaar werden er relatief meer grote en kleine barmsijzen geteld in de tuin. Deze vogels uit Scandinavië zijn maar liefst 500 keer waargenomen. Andere opvallende waarnemingen zijn 5 pestvogels, 55 grote gele kwikstaarten, 8 waterrallen en 1 Oosterse tortel. Deze laatste soort is maar 11 keer eerder in Nederland gezien. Ook zijn tientallen zwartkoppen en tjiftjaffen doorgegeven, soorten die normaal gesproken nu in het zuiden verblijven, maar door de mildere winters steeds vaker in Nederland overwinteren.

Bron: Vogelbescherming Nederland

Kijk voor meer informatie op: https://www.vogelbescherming.nl/tuinvogeltelling

Ontdek meer over

Deel deze pagina