Onderzoek

Enthousiasme is een voorwaarde om iets te realiseren. Maar het bewijzen van het effect van biowalking voor de gezondheid van de deelnemers is lastiger. Jolanda Maas, onderzoeker van VU Medisch Centrum Amsterdam, en Dinand Ekkel, lector aan de Christelijke Agrarische Hogeschool te Almere, hebben het onderzoek gezamenlijk opgezet. Ook dit is al bijzonder. Twee onderzoekers vanuit gezondheid en natuur die samen een onderzoek uitvoeren.

Diabetes 2

Uit de onderzoeksgegevens die je in dit verslag kunt lezen, blijkt het grote enthousiasme van de deelnemers aan biowalking. De doelstellingen van het project zijn behaald. Mensen met diabetes type 2 die niet of nauwelijks bewegen krijgen meer vertrouwen om zelf meer te gaan bewegen. Het meten van bloedsuikerwaardes voor en na de biowalk geeft inzicht in de effecten van de biowalk. Verder blijkt dat mensen met diabetes type 2 door contacten met lotgenoten en intensiever contact met de diabetesverpleegkundige of diëtist beter leren omgaan met diabetes. Ook ervaren deelnemers leren wat een natuurlijke omgeving voor hun gezondheid kan betekenen.

Artikel in tijdschrift Mens & Natuur

In 2013 is er een uitgebreid artikel verschenen over Biowalking in het tijdschrift Mens en Natuur.  Het artikel gaat in op de positieve invloed van natuur op je gesteldheid en wat natuur kan beteken voor mensen met gezondheidsproblemen.

mens_en_natuur_nr_2_13_-_artikel_biowalking.pdf

rapport_biowalking.pdf