Nieuwe jongerenwerkgroep IVN Alphen aan den Rijn

Nieuwe jongerenwerkgroep IVN Alphen aan den Rijn

Zuid-Holland 2 juli 2019

Willemijn van Maanen en Gerard Been (IVN Alphen aan den Rijn) richtten een werkgroep voor jongeren op: ‘Nature Xplorers’. Wij spraken Willemijn van Maanen over de keuze om ook iets op te zetten voor jongeren en hoe dat proces verloopt.

Samen met Gerard Been heb jij een werkgroep voor jongeren opgericht in Alphen aan den Rijn ‘Nature Xplorers’. Vertel, hoe is dit initiatief ontstaan?

Wij merken dat heel veel jongeren/kinderen die moeten stoppen met De Fladderaars of De Vlinders, jeugdwerkgroepen van IVN Alphen aan den Rijn t/m 12 jaar, dat verschrikkelijk jammer vinden. Het is fantastisch als je die betrokkenheid vast kan houden. Ik begreep dat er bij IVN relatief weinig jongvolwassenen aangesloten zijn, en WoesteLand is vaak te ver weg voor de jeugd. Gerard Been en ik dachten: ‘We gaan het gewoon proberen’. Sommige mensen waren wel sceptisch aan het begin, maar de eerste aanmeldingen zijn er, en inmiddels hebben we het eerste overleg met de jongeren gehad over de invulling van het programma. Ik denk dat we de mazzel hebben dat we zoveel fladderaars hebben gehad, en dat daar een goed e-mailbestand van was.

Hoe verliep het eerste overleg?

Er waren 9 kinderen, waarvan er 8 bij de fladderaars hadden gezeten. Allemaal heel verschillende jongeren. De ene komt voor de natuurkennis, de ander vindt het heerlijk om naar buiten te gaan en nog een ander zou juist willen schilderen en muziek maken buiten. We hebben ze zelf activiteiten laten bedenken die ze zouden willen doen. Daaruit kwam o.a. een dropping en speurtocht naar voren, maar ook toneelspelen in de natuur, iets met duurzaamheid, koken in de natuur en foto’s maken. De één wil iets met een microscoop doen en de ander wil plastic opruimen, ze zijn ook allemaal verschillend. Wat wij wel van hen verwachten – en daar moeten ze aan wennen – is dat we willen dat ze een actieve bijdrage leveren. Het is geen kindergroep, maar een jongerengroep. Dat betekent bijvoorbeeld dat ze helpen met het schrijven voor een stukje in de krant, foto’s maken, de afwas doen en meehelpen met organiseren. Zo is er één jongen die alles weet van insecten, hij kan dan op dat gebied zijn bijdrage leveren. Ze moesten eraan wennen, maar ze gingen ook zonder problemen aan de slag.  

Wat zijn de vervolgstappen?

Wij gaan met de begeleiders een voorlopig programma in elkaar zetten. We organiseren tien activiteiten van september tot juni en dat gaan we promoten. We willen ook dat ze echt lid worden.

Wat zou je tegen andere afdelingen willen zeggen die met dit idee spelen?

Dat vind ik nog heel erg moeilijk. Want we weten het nog niet. Kom te zijner tijd gewoon eens kijken, zou ik zeggen. Ik denk dat de vrijdagavond heel erg leuk en geschikt is voor jongeren. Dat is vaak de hangavond en nu gaan ze één keer in de maand lekker de natuur in.

Deel deze pagina