Landschap

Zonnige winterwandeling in het Buytenpark

Zoetermeer 28 januari 2024

Zondagmiddag 28 januari hebben IVN gidsen een grote groep wandelaars meegenomen door het Buytenpark. We hebben zo’n 25 enthousiastelingen bij de ingang van SnowWorld in 2 groepen opgesplitst en meegenomen op een mini-safari.

 

In een winterse natuur en tegelijkertijd in een schitterende zon was het heerlijk lopen door de frisse buitenlucht! We hebben 2 van de 4 heuvels van dit gebied beklommen en genoten van het prachtige vergezicht dat je in dit park hebt. Het Buytenpark is zeker een unieke plek bij Zoetermeer en in het Groene hart. Je kunt er bijvoorbeeld heel goed de Nieuwe Driemanspolder zien, een gebied voor waterberging dat met name grote natuurwaarde heeft voor watervogels. Met verrekijkers zagen we in de draslandjes onderaan de heuvels een prachtige zilverreiger, een bergeend. In de bomen zongen groenlingen en putters, dit park is een heerlijke plek voor veel zangvogels en roofvogels.

 

Vergruisd puin van het slopen van woningen in Den Haag is hier gestort met een laag aarde erover. Afgelopen decennia is daarop een interessante natuur ontstaan: relatief droge grond, zuidhellingen en grazers zorgen voor een open terrein met losstaande bomen en struiken. De omgezaagde bomen van her en der die hier worden neergelegd zijn schuilplaatsen voor kleine zoogdieren, ‘hotels’ voor insecten en worden door zwammen verteerd.

We zagen de eerste voortekenen van het voorjaar: sneeuwklokjes, uitlopende vlierstruiken, de eerste sprietjes van het fluitenkruid…..

Kortom, een prima activiteit om uit de winterblues te komen.

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina