Buurt vergroenen

Leerlingen van basisschool De Mheen en Willem van Oranje in Apeldoorn plantten hun eigen Voedselbosje

Gelderland 13 december 2023

De basisscholen Willem van Oranje en De Mheen in Apeldoorn hebben sinds november een Voedselbosje. De leerlingen plantten samen met IVN Natuureducatie het bosje op hun plein. Het Voedselbosje werd bij de Willem van Oranjeschool geopend door wethouder Danny Huizer en bij de Mheen door directeur Brigitte van Ittersum. Ze zijn blij met het support van gemeente Apeldoorn om het voedselbosje te realiseren en vinden vergroening van de speelomgeving van de leerlingen erg belangrijk.

Lekker en leerzaam

Een IVN Voedselbosje is een klein bosje waar 30 verschillende soorten planten groeien en waar je van kunt eten: bomen, struiken, kruiden, klimplanten en bodembedekkers. Door een Voedselbosje leren kinderen op een uitdagende en vernieuwende manier hoe voedsel groeit en waarom dit goed is voor de natuur, het klimaat en jezelf. Ze ontdekken hoe verschillende planten smaken en welke delen je ervan kunt eten. Zo kun je vruchten plukken, maar er groeien ook eetbare bloemen en bladeren. Bij het bosje hoort ook educatiemateriaal, waar de school zelf mee aan de slag gaat.

Een bosje om van te eten

Na een korte uitleg van hovenier Donker Groen mochten de kinderen de jonge planten in de grond zetten: van appel- en perenbomen tot colakruid en citroenmelisse. De leerlingen van wisten daar wel raad mee. Af en toe hoorde je kreten als: ‘Juf ik heb er al twee geplant’ en ‘Hé een stekelplant Oh het is een braam, lekker!’

Voedselbosje als buitenlokaal

Steeds meer scholen en Kinderopvanglocaties vergroenen hun buitenruimte: goed voor de leerlingen en goed voor de natuur. Daar helpt IVN graag aan mee. Het Voedselbosje is een laagdrempelige manier om de natuur op het plein een flinke boost te geven én kinderen te leren over gezond eten.

Het project Voedselbosjes in Apeldoorn is een samenwerking van IVN Natuureducatiemet de gemeente Apeldoorn, Wavin, hoverniersbedrijf Donker Groen en de IVN-afdeling Apeldoorn. Dit project kon worden uitgevoerd dankzij de financiering van de gemeente Apeldoorn en Wavin. Dankzij deze financiering dragen zij bij aan de biodiversiteit en een groenere leefomgeving.

Ontdek meer over

Deel deze pagina