Natuur in de Buurt

Elke Flevolandse buurt verdient vergroening. Voor Nationaal Park Nieuw Land of de bossen moet je vaak op de fiets, met het OV of de auto. Maar natuur vind je ook in je eigen buurt. Denk aan parken, een natuurspeeltuin of je eigen tuin.

IVN Flevoland helpt buurten te vergroenen en buurtnatuur beleefbaar te maken. Samen met buurtbewoners, gemeenten en andere organisaties gaan we aan de slag. Door samen te vergroenen, wordt de buurt hechter en kunnen we met z’n allen van het resultaat genieten. Voorbeelden in Flevoland zijn:

  • Voedselbosjes: een aangelegd bos van 30m2 bestaande uit (deels) eetbare planten, struiken en bomen. In Flevoland zijn de eerste voedselbossen aangelegd in Roggebotstaete (gemeente Dronten) en in de Sieradenbuurt (Almere Buiten)
  • Tiny Forest: een dichtbegroeid inheems bos ter grootte van een tennisbaan (ca. 200-300 m2). In Almere hebben we al negen van deze Tiny Forests
  • Eettuintjes in Almere: een plantenpakket voor een klein stukje eetbaar groen in je eigen tuin.

Er zijn nog veel meer voorbeelden van vergroeningen te noemen. Wil je daar meer over weten als individu, buurtorganisatie, gemeente school of andere organisatie? Neem dan contact op met Ilse Suijkerbuijk van IVN Flevoland via i.suijkerbuijk@ivn.nl

Effect groene buurten

Groen in de buurt heeft een positief effect op de mensen in de buurt. Ook kunnen onze versteende steden en dorpen dat groen ook goed gebruiken. Groen helpt tegen hittestress, wateroverlast en draagt bovendien bij aan biodiversiteit. Lees hier meer over het onderzoeksprogramma Natuur in de Buurt.