​​​​​​​Meer informatie over de evaluatie vragenlijst  Gezondheid

De natuur doet ons goed

Of het nou lente is, zomer, herfst of winter: iedereen kent het heerlijke gevoel dat je overhoudt na een wandeling in het bos, zonnebaden in het park of uitwaaien op het strand. In de natuur voel je je meer ontspannen. Je voelt je lekkerder in je lijf. Je hebt meer energie. Kortom: de natuur doet ons goed.

Dat de natuur goed is voor onze fysieke gezondheid en ons geestelijk welbevinden wisten we bij IVN natuurlijk al. Inmiddels wordt dit ook onomstotelijk bewezen door tienduizenden wetenschappelijke artikelen wereldwijd.

Een paar mooie feiten:

  • Ons immuunsysteem wordt verhoogd en onze bloeddruk en cortisol (stresshormoon) gaan omlaag wanneer we ons in de natuur begeven. Geen wonder dat we ons lekker voelen na een wandeling!
  • Alleen al kijken of luisteren naar de natuur (bijvoorbeeld door een raam of via een koptelefoon) heeft een positief effect op onze gezondheid. Kankerpatiënten herstellen bijvoorbeeld sneller en hebben minder pijnstillers nodig wanneer ze naar een natuurlijke omgeving kijken.
  • In de natuur zijn of kijken naar de natuur zorgt ervoor dat ons geheugen beter werkt, dat we minder piekeren, creatiever zijn én meer oplossingsgericht. Ideaal dus voor werknemers van een bedrijf. Bovendien zijn medewerkers minder snel ziek wanneer ze uitkijken op natuur. Een positief effect wordt al gemeten na het toevoegen van een paar planten op kantoor.
  • Niet alleen is het bewezen dat kinderen en jongeren beter leren in een groene omgeving, ook blijken kinderen met meer natuur in hun omgeving beter opgewassen tegen pijnlijke levensgebeurtenissen en raken ze minder snel getraumatiseerd.

De natuur helpt onze gezondheid, omdat we onderdeel uitmaken van de natuur. IVN zet zich in om mensen dit ten diepste te laten realiseren.  Meer weten? Onderstaande factsheets en studies geven een goed overzicht van recent wetenschappelijk onderzoek naar het effect van natuur op onze gezondheid.

Studies en factsheets

Rapport over de impact van natuur op privé, werk en gezondheid (2020). Door Mark Mieras.
Factsheet: Wat natuur voor je doet

Factsheet over de meerwaarde van groen in de stedelijke omgeving (2019). Door Wageningen University & Research.
Factsheet: Groen en wonen

Factsheet over de meerwaarde van groen in de stedelijke omgeving (2019). Door Wageningen University & Research.
Factsheet: Groen en zorg

Factsheet over de meerwaarde van groen in de stedelijke omgeving (2019). Door Wageningen University & Research.
Factsheet: Groen, meer dan mooi en gezond

 

Kijktips

Prescribing Nature For Health – Nooshin Razani

Get hooked on nature – Ben Klasky

Mental health and nature – Sir David Attenborough

Natuur, gezondheid en wandelen – IVN

Ontdek meer over

Deel deze pagina