Eettuintjes – Groen en gezond uit eigen tuin

Een Eettuintje is een plantenpakket voor een klein stukje eetbaar groen in je tuin. Dat kan straks ook zomaar in jouw tuin, want de gemeente stelt een aantal van zulke pakketten beschikbaar aan inwoners. Een groen en gezond Almere houdt namelijk niet op bij het tuinhek: ook bij Almeerders thuis kunnen we samen een verschil maken!

Wat is een Eettuintje?

Een Eettuintje is een stukje van jouw eigen tuin (1 m2 of 6 m2) omgetoverd tot eetbaar groen. Om dat te doen krijg je een plantenpakket met daarin (fruit)boompjes, struiken, kruiden, bloemen en tips over hoe je het Eettuintje aanplant en ervoor zorgt. Natuurlijk vertellen we je ook wat je er allemaal uit kunt eten. Zo werken we, ook in onze tuinen, samen aan een groen en gezond Almere.

Welke pakketten zijn er?

Een Eettuintje is 1 of 6 vierkante meter. De versie van 6 m2 heeft elke ronde dezelfde planten in het pakket. Bij 1 m2 kun je kiezen tussen twee verschillende plantenpakketten, pakket ‘Struik’ en pakket ‘Boom’. Hieronder zie je een overzichtje van wat je in elk van de pakketten kunt verwachten.

Pakket ‘Struik’ voor 1 m2

Pakket ‘Boom’ voor 1 m2

Pakket voor 6 m2

Hoe krijg ik een plantenpakket?

De eerste ronde voor het aanvragen van een Eettuintje opent op zaterdag 5 september 2020. Het aanvragen gaat dan als volgt:

  1. Je bedenkt goed of een Eettuintje iets voor in jouw tuin is.
  2. Je vult op deze pagina het aanvraagformulier in.
  3. Wanneer de ronde voor de aanvragen weer sluit, krijg je van de Eettuintjes organisatie een reactie (in ieder geval binnen 20 werkdagen). We laten je dan weten of we jouw aanvraag kunnen goedkeuren of niet.
  4. Ben jij één van de gelukkige nieuwe Eettuiniers? Dan spreken we een datum en een locatie af voor het ophalen van je plantenpakket.
  5. Binnen 24 uur na het ophalen van je pakket leg je jouw Eettuintje aan. Dit is nodig omdat de jonge planten anders uitdrogen. Geen zorgen, je ontvangt duidelijke instructies voor de aanleg.
  6. Als je dat leuk vindt, stuur ons dan vooral foto’s of een filmpje van de aanleg van jouw Eettuintje en het resultaat!

Iets voor jou?

Zie jij dit helemaal zitten in je eigen tuin? Hou dan deze pagina goed in de gaten voor de verschillende aanvraagrondes. Let wel even op of je voor een Eettuintje in aanmerking komt:

  1. Dat je het plantenpakket zelf komt ophalen op één van vier aangewezen locaties in Almere.
  2. Dat je zelf ruimte maakt voor je Eettuintje en (aan de hand van geschreven instructies) de bodem klaarmaakt voor de nieuwe planten.
  3. Dat je de organisatie achter de Eettuintjes na een tijdje laat weten hoe het gaat. 

Vraag een Eettuintje aan!

Ben jij klaar voor een Eettuintje in je eigen voor- of achtertuin? Mooi! Vul het aanvraagformulier hier in. Na het sluiten van de aanvraagronde laten we je weten of jouw aanvraag is goedgekeurd en ingewilligd kan worden.

Is dit ook iets voor jouw buren, collega’s, familie of vrienden? Deel dan deze pagina me ze!

Over Eettuintjes in Almere

Almere werkt aan een groene en gezonde stad voor alle inwoners. Dat doen we al in wijken, straten en parken, maar we willen méér. Niets lijkt ons mooier dan dat Almeerders zelfs in hun eigen tuin de groene en gezonde stad kunnen voelen en proeven. Om die droom waar te maken, geeft de Gemeente Almere in samenwerking met IVN Natuureducatie ‘Eettuintjes’ uit aan Almeerders. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Growing Green Cities, IVN Natuureducatie, IVN Almere, StadsBomerij, Kwekerij de Arend en een enthousiast team van Almeerse vrijwilligers met een groen hart voor de stad.