Schone Randmeren
Wereldwijd sterven jaarlijks miljoenen zeedieren door afval in zee. Door het samenkomen van een aantal grote rivieren is Nederland één van de grootste afvoerputjes van Europa. Alleen al in de Noordzee komt naar schatting jaarlijks 20 miljoen kilo afval terecht. Een groot deel daarvan komt vanuit rivieren, meren en van het vasteland.
Langs de oevers van de Randmeren hebben we veel piepschuim, plastic rietjes, zakjes, dopjes, eet-bakjes en blikjes gevonden. Daarom bundelen we in Flevoland de krachten met lokale organisaties om hier iets aan te doen.
Actie voorjaar 2022
In maart 2022 hebben meer dan 115 vrijwilligers zich ingezet om de overs van de Randmeren op te ruimen bij Dronten en Zeewolde. Benieuwd naar de resultaten van deze opruimactie?
Lees hier meer
Schone Randmeren
Het is voor het eerst dat er opruimacties worden georganiseerd vanuit Schone Rivieren langs de Randmeren. De opruimacties langs de Randmeren worden mogelijk gemaakt door IVN Flevoland, Provincie Flevoland en gemeenten Dronten en Zeewolde. Er wordt nauw samengewerkt met Rijkswaterstaat, Waterschap Zuiderzeeland, landschapsbeheerders en andere lokale netwerken.
De opruimacties langs de Flevolandse Randmeren zijn onderdeel van Schone Rivieren, een initiatief van IVN Natuureducatie, Stichting De Noordzee en Plastic Soup Foundation. Het doel van Schone Rivieren: plasticvrije rivieren in 2030. Naast de opruimacties loopt ook een grootschalig meerjarig afvalonderzoek met behulp van citizen science. Dat is dataverzameling door vrijwilligers voor wetenschappelijk onderzoek. De resultaten uit het onderzoek worden gebruikt om beleidsmakers en bedrijven aan te spreken om beleid aan te scherpen en lekkages te stoppen. Kijk op schonerivieren.org.