Zuid-Holland
Kind & Natuur
donderdag24sep2020

Veel animo voor Goudse Voedselbosjes op schoolplein zorgt voor tweede bosje

Steeds meer scholen vergroenen hun schoolplein: goed voor de leerlingen en goed voor de natuur. Daar helpen we als IVN graag aan mee. Daarom loofden we voor de zomer één Voedselbosje op het schoolplein uit aan een Goudse basisschool. Maar liefst 25% van de Goudse basisscholen reageerde enthousiast. Gelukkig kan IVN nu met hulp van Goudse partners niet één, maar twee Voedselbosjes planten!

Enthousiasme genoeg om de krachten te bundelen. Gemeente Goudade omgevingsdienst Midden-Holland/CNME De Zwanebloem en Brede School Gouda ondersteunden het initiatief van IVN en deze week hoorden niet één, maar twee scholen dat ze met een klas een Voedselbosje gaan planten op hun eigen schoolplein. Gemeente Gouda heeft zich hard gemaakt voor een tweede Voedselbosje en CNME De Zwanebloem en IVN werken nauw samen in de uitvoering. De Voedselbosjes gaan op de Goudse Boomfeestdag, 29 oktober, de grond in bij OBS Vindingrijk en Jenaplanschool de Carrousel.

Van citroenmelisse tot colakruid

Een Voedselbosje is een soort 3D moestuin, maar dan eentje die veel minder onderhoud vergt. Het heeft een omvang van 30 vierkante meter en bestaat uit 20 tot 25 soorten planten, struiken en bomen in een aantal lagen. Het bosje leert kinderen op een uitdagende en vernieuwende manier hoe voedsel groeit en waarom dit goed is voor de natuur, de biodiversiteit, het klimaat en jezelf. Alle soorten zijn vast, dat wil zeggen dat ze er het hele jaar staan of terug komen na de winter. Van krentenboom tot bramenstruik en van citroenmelisse tot colakruid. De verschillende soorten bomen, struiken, bodembedekkers, klimplanten en kruiden in de voedselbosjes zijn deels of helemaal eetbaar. Het Voedselbosje is onderdeel van IVN’s Groene Revolutie: een laagdrempelige manier om de natuur op het plein een flinke boost te geven. Bij het bosje hoort ook een lesprogramma, waar de winnende school als eerst mee aan de slag gaat.

Goudse Boomfeestdag: donderdag 29 oktober 2020

Jaarlijks organiseert de ODMH met CNME De Zwanebloem de boomfeestdag voor de gemeente Gouda. De gemeente hecht er belang aan dat leerlingen tijdens hun basisschoolperiode en daarna leren hoe belangrijk groen is voor een leefbaar klimaat en een gezonde en duurzame stad. Door de boomfeestdag worden leerlingen actief betrokken bij het plaatsen van meer groen in de stad.

Op deze manier wordt het voor kinderen duidelijk wat het belang is van bomen en hoe een boom helpt bij een gezonde en duurzame stad. Dit jaar wordt het extra leuk omdat de bomen en planten nog een extra functie opleveren; voedsel. Dit zorgt voor nog een extra koppeling met een duurzame stad; leren over de lokale voedselproductie.

Op donderdag 29 oktober zal dit mooie feest de hele dag op twee locaties gevierd worden in de ochtend met wethouder Hilde Niezen, en in de middag met een kinderwethouder van Gouda. 

Groene Revolutie op schoolpleinen

IVN werkt aan een Groene Revolutie op de Nederlandse schoolpleinen. 80% van de schoolpleinen in Nederland is op dit moment een tegelwoestijn. Dat kan volgens Esmeralda Eggen, projectleider bij IVN, anders: “Vergroening van schoolpleinen is niet alleen goed voor de natuur. Het biedt ook schaduw in warme zomers en vangt heftige regenbuien beter op. Het schoolplein wordt er een uitdagendere en gezondere omgeving van. Leuker tijdens de pauzes, en ook geschikt voor buitenles.”

De pilot Voedselbosje in Gouda is een samenwerking van IVN met de provincie Zuid-Holland en het rijksprogramma Jong Leren Eten en ondersteuning van de Gemeente Gouda, IVN IJssel en Gouwe, Omgevingsdienst Midden-Holland/ CNME De Zwanebloem en Brede School Gouda.