Nationaal Park Dwingelderveld

In Zuidwest-Drenthe ligt een bijzonder natuurgebied: Nationaal Park Dwingelderveld.

Het Dwingelderveld is het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. Het is een schitterend gebied met zacht glooiende heidevelden met plassen en vennetjes, bos en stuifzand. In de omringende schilderachtige esdorpen zoals Ruinen en Dwingeloo is de cultuurhistorie van pakweg een eeuw geleden nog tastbaar aanwezig.

NP Dwingelderveld
Foto: Frans de Vries

4 tips voor een geweldig dagje in Nationaal Park Dwingelderveld

In dit gebied komen veel bijzondere dieren en planten voor, zoals jeneverbesstruwelen, verschillende orchideeën, adders, vossen, reeën, mestkevers en verschillende (roof)vogelsoorten. In dit Nationaal Park kun je nog van een eindeloze, ongestoorde horizon genieten.

1. Zwerfroute door kloosterveld

Vlakbij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten begint een zogenaamde Zwerfroute. De route is herkenbaar aan de zwerfkeien met bovenop drie kleinere keien, de zogenaamde “steenmannetjes”. In dit struingebied kun je nog zwerfkeien, vuurstenen en soms zelfs fossielen vinden. De wandeling leidt door het Kloosterveld, via de nieuwe schaapskooi en uitkijktoren terug naar het bezoekerscentrum.

Steenmannetjes Nationaal Park Dwingelderveld

2. Esdorpenlandschap

De meeste dorpen in dit deel van Drenthe hebben hun oude karakter behouden. Bij Ruinen, Lhee, Dwingeloo, Ansen en Kraloo is de structuur van het esdorp nog goed te herkennen. De boerderijen bijeen in het dorp, daarbuiten de gezamenlijke akkers op de essen en de lagergelegen groenlanden. Prachtige karakteristieke dorpen met veel sfeer.

Esdorpenlandschap NP Dwingelderveld

3. Schaapskudde met herder

Er zijn in het gebied twee schaapskuddes die elk door een herder worden gehoed. De ene schaapskooi bevindt zich aan de Benderse, op loopafstand van bezoekerscentrum Dwingelderveld (www.schaapskudderuinen.nl). Vlak naast de gerenoveerde kooi verrees in 2018 een nieuwe houten schaapskooi. Even verderop staat een prachtige uitkijktoren te pronken op een uitzichtheuvel. Aan de andere kant van het gebied, aan het Achter ’t Zaand bij Lhee, staat de andere schaapskooi, van Natuurmonumenten.

NP Dwingelderveld
Foto: Frans de Vries

4. Bezoekerscentrum

Het Bezoekerscentrum Dwingelderveld is de poort naar het Nationaal Park Dwingelderveld. Het ligt aan de zuidwestkant van het gebied even buiten Ruinen (Benderse 22). De permanente tentoonstelling biedt informatie over het ontstaan en het beheer van het waardevolle heidelandschap. Wisselexposities over diverse thema’s maken een regelmatig bezoek de moeite waard. Daarnaast is het bezoekerscentrum een vast beginpunt voor excursies en vele kinder- en gezinsactiviteiten, wandel- of fietstochten.

NP Dwingelderveld
Foto: Andries de la Lande Cremer

Activiteiten

Bekijk hier de activiteitenkalender van Nationaal Park Dwingelderveld en bezoek de website voor meer informatie.

Contact

Landelijk verzorgt IVN de coördinatie van communicatie en educatie binnen de nationale parken.

Wim Meijberg
IVN Drenthe
Bosrand 2
9401 SL Assen
T: 0592-371740
E: w.meijberg@ivn.nl

Volg Nationaal Park Dwingelderveld ook op Facebook en Twitter!