Nationaal Park Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is één van de meest wilde plekken van Nederland. Het eiland is gevormd door sterke zeestromen, straffe winden en stuivend zand. Nog altijd is de natuur op Schiermonnikoog voortdurend in beweging.

Schiermonnikoog is het meest noordelijke Waddeneiland van Nederland.  In het oostelijk deel gaat de natuur er zijn eigen gang. Met hoge vloeden staat de kwelder grotendeels onder water. In de vroege herfst kleurt het lamsoor de vlakte lila en in de blauwe lucht brengen tientallen veldleeuweriken een prachtige serenade. Met meer dan 300 vogelsoorten die jaarlijks het eiland bezoeken, een enorme rijkdom aan zeldzame planten en de grote verscheidenheid aan landschappen is het geen wonder dat Schiermonnikoog sinds 1989 een Nationaal Park is. In 2009 is het hele Waddengebied door UNESCO erkend als Werelderfgoed.

4 Tips voor je verblijf op Schiermonnikoog

1. Een avontuurlijke tocht op het wad

Op het eerste gezicht lijkt het wad een lege, stinkende modderboel. Maar als je beter kijkt zie je dat de wadbodem vol leven zit. Tijdens een modderige wandeling over de bodem van de Waddenzee kom je vanalles te weten over poepende pieren, zich ingravende kokkels, Japanse oesters en kribbige krabben.

NP Schiermonnikoog

2. Grazers in de duinen

Struintocht in het duingebied op zoek naar sporen van grote én kleine grazers en naar bijzondere bloemen en planten. En wie weet komen we de grazers zelf ook wel tegen.

NP Schiermonnikoog

3. Wandelen en fietsen

Het boekje “Wandelen & Fietsen op Schiermonnikoog” beschrijft negen prachtige wandel- & fietsroutes door de natuur en in het dorp. De routes worden stap voor stap beschreven en zijn bovendien ingetekend op handige kaartjes. Het boekje is geïllustreerd met toepasselijke foto’s en bevat achterin extra informatie over enkele markante punten die u onderweg tegenkomt. Het boekje is verkrijgbaar bij de VVV en het bezoekerscentrum.

NP Schiermonnikoog

4. Zwerftocht naar het Willemsduin

De echte avonturiers maken minimaal eenmaal per jaar een zwerftocht naar Willemsduin. De tocht start bij de Kobbeduinen en voert je, afhankelijk van het getij, heen over de Oosterkwelder en terug via het strand, of andersom. Daarbij houd je je voeten niet altijd droog, want soms doorkruis je de modderige slenken.

NP Schiermonnikoog

Activiteiten

Bekijk hier de activiteitenkalender van Nationaal Park Schiermonnikoog  en bezoek de website voor meer informatie.

Contact

Landelijk verzorgt IVN de coördinatie van communicatie en educatie binnen de nationale parken.

Mia Michels
IVN Friesland
Torenstreek 20
9166 ZP Schiermonnikoog
T: 0519-531641 / 06-223 928 06
E: m.michels@ivn.nl

Volg Nationaal Park Schiermonnikoog ook op Facebook en Instagram.