Nationaal Park Drents-Friese Wold

Op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland, ligt een bijzonder bosgebied: Nationaal Park Drents-Friese Wold.

Het Drents-Friese Wold is één van de grootste natuurgebieden van Nederland en na de Veluwe het grootste aaneengesloten bosgebied van ons land. Naast bos is het Drents-Friese Wold vooral bekend vanwege De Kale duinen, of chiquer: het Aekingerzand. Dit stuifzandgebied is groot genoeg om de wind de kans te geven het zand ook echt te laten stuiven. Met behulp van grazers wordt het gebied verder vrij van gras en bomen gehouden.

Een bijzondere bewoner van dit gebied is de zeer zeldzame boommarter. Deze vrij grote marter is gesteld op rustige goed ontwikkelde loofbossen. Twee andere roofdieren die vaker kunnen worden gezien zijn Hermelijn en Bunzing.

NP Drents-Friese Wold

4 tips voor een geweldig dagje Nationaal Park Drents-Friese Wold

1. Wilde natuur

In het Drents-Friese Wold komt steeds meer ruimte voor wilde natuur. Dat houdt onder meer in dat er niet of nauwelijks meer beheerd wordt, dat er geen borden meer staan en dat de paden avontuurlijker worden.

NP Drents-Friese Wold

2. Levend stuifzand

Het Aekingerzand, of de Kale Duinen, is een zeer bijzonder natuurgebied. Hier hebben weer en wind vrij spel. Het gebied is door Staatsbosbeheer in enkele jaren geheel hersteld. Het zand stoof niet meer, omdat bomen en bossen dit verhinderden. Daardoor verdween langzaam een karakteristiek landschap met tal van bijzondere dieren als de zandhagedis en de kommavlinder. Nu veel bomen gekapt zijn, heeft het zand weer de kans te stuiven.

NP Drents-Friese Wold

3.  Bosbergtoren

Vanaf de geheel vernieuwde uitkijktoren op de Bosberg in Appelscha heb je een fantastisch uitzicht. De toren staat op het hoogste punt van het Friese vasteland, een 27 meter hoge stuifduin en is zelf 35 meter hoog. Het ontwerp is geïnspireerd op een reusachtige dennenstam. Helemaal bovenin is een panoramadek, met glazen ‘zijtakken’. Voor degene die het durft, betekent dat dat je niet alleen links, rechts en vooruit kan kijken, maar ook naar beneden.

NP Drents-Friese Wold

4. Belevingspad

Een route van 2,5 kilometer met 10 leuke doe-dingen door het Drents-Friese Wold. Erg leuk voor kinderen! Zo kom je onderweg langs het sporenpad: probeer de dierensporen te vinden en raad van welk dier het spoor is. Of gebruik de waterpomp: pomp het water op met de touwpomp en vul hierdoor de dierendrinkplaats. Of balanceer over ruim 45 keien die tijdens de ijstijd vanuit Finland/Noorwegen naar Drenthe zijn gespoeld.

NP Drents-Friese Wold

Activiteiten

Bekijk hier de activiteitenkalender van Nationaal Park Drents-Friese Wold en bezoek de website voor meer informatie.

Contact

Landelijk verzorgt IVN de coördinatie van communicatie en educatie binnen de nationale parken.

Wim Meijberg
IVN Drenthe
Bosrand 2
9401 SL Assen
T: 0592-371740
E: w.meijberg@ivn.nl

Volg het Nationale Park Drents-Friese Wold ook op Twitter