Junior Rangers

Wat zijn Junior Rangers?

Junior Rangers zijn jongeren in de leeftijd van 12 t/m 18 jaar die het leuk vinden vinden om geregeld met elkaar op pad te gaan in het natuurgebied waar ze dichtbij wonen. Ze helpen dan bijvoorbeeld mee met het onderhoud van de natuur, gaan met de boswachter op pad of helpen met tellingen van roofvogels, vlinders of muizen.

Ze beleven en leren zo veel, zoals het leren kennen van de planten en dieren die in de gebieden leven, hoe je eten uit de natuur kunt halen en hoe we de natuur moeten onderhouden. Maar het belangrijkste is natuurlijk de lol!

Hoe word je Junior Ranger?

Aspirant Junior Ranger
Wanneer je naar het voortgezet onderwijs gaat kun je eerst Aspirant Junior Ranger worden. Als je een heel seizoen aan alle activiteiten hebt mee gedaan en bij het afsluitend kamp een presentatie hebt gegeven dan kun je gecertificeerd worden tot Junior Ranger.

Zomerkamp
In de zomer hebben we elk jaar een zomerkamp, midden in de natuur. Eigenlijk één groot feest! Tijdens dat kamp sluiten we ons seizoen af van september t/m juli. We maken tijdens het kamp samen ons eten en hebben verschillende activiteiten. Aan het einde van het kamp presenteren we aan onze ouders wat we allemaal beleefd hebben. Sommigen van ons gaan in de zomer zelfs mee naar een internationaal kamp van EUROPARC. Daar ontmoet je Junior Rangers uit alle landen van Europa.

Junior Ranger netwerk
Het Junior Ranger programma is in 2002 van start gegaan in Europa en sinds die tijd erg gegroeid. Het lid zijn van het uitwisselingsproject Junior Rangers geeft jongeren de kans om een eigen netwerk binnen Europa op te bouwen. Rond 2018 waren er 80 beschermde natuurgebieden in 19 verschillende Europese landen aangesloten bij het uitwisselingsproject Junior Rangers. Dit betekent dat er ongeveer 5000 jongeren met het project mee draaien.

18 jaar en ouder
Als je ouder dan 18 jaar bent en je vindt het leuk om door te blijven gaan bij de Junior Rangers, dan kun je bijvoorbeeld ook begeleider worden of je vaarbewijs of EHBO-diploma halen. Internationaal kun je verder in het Youth+ programma. Informeer hiernaar bij jouw nationaal park.

Aanmelden voor de Junior Rangers

Contact

Wil je graag Junior Ranger worden of wil je meer weten? Neem contact met ons op. Je wordt dan benaderd door ons om te kijken welke Junior Ranger groep het meest geschikt is voor jou. Instromen halverwege het seizoen is gewoon mogelijk en een proefactiviteit volgen natuurlijk ook.