Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Tussen de Noordzeekust en Haarlem, van Zandvoort tot IJmuiden, strekt het Nationaal Park Zuid-Kennemerland zich uit over ongeveer 3.800 hectare. Een oase van rust tussen de bruisende Randstad en het brede Noordzeestrand.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland is één van de 21 Nationale Parken die Nederland rijk is. Het is in 1995 ontstaan uit een samenwerkingsverband van de terreinbeheerders Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, PWN , particuliere eigenaren, IVN, de omliggende gemeenten Zandvoort, Haarlem, Bloemendaal en Velsen en de provincie Noord-Holland. Dit samenwerkingsverband richt zich op de bescherming en natuurontwikkeling van dit bijzondere duingebied. Daarnaast willen de partners dat omwonenden en bezoekers kunnen genieten van en leren over de natuur.

Erg indrukwekkend zijn de bunkers in dit gebied. Door verschillende bodems, hoogte, klimaten en grondwaterstanden zijn er verschillende flora en fauna te vinden. Kom hier tot rust en geniet van de natuur.

 

 

5 Highlights die je niet wilt missen

1. Bezoekerscentrum De Kennemerduinen

Start je bezoek aan Nationaal Park Zuid-Kennemerland bij Bezoekerscentrum De Kennemerduinen aan de Zeeweg. Hier vind je de informatiebalie en winkel. Tot 16 juni 2019  kun je er de gratis interactieve tentoonstelling Door de ogen van de wolf bezoeken. In het naastgelegen Duincafé kun je heerlijk lunchen en koffie drinken.

NP Zuid-Kennemerland

2. Kom wisenten spotten

Wisenten worden ook wel de Europese bizons genoemd en zijn de grootste, levende landzoogdieren van Europa. Nog niet zo lang geleden waren ze bijna uitgestorven, maar sinds 2007 leeft er een kudde wisenten in het Kraansvlak, een afgesloten deel van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. En jij kunt hen bezoeken.

NP Zuid-Kennemerland

3. Bezoek de weelderige buitenplaatsen

In de Gouden Eeuw bereikte de economie een hoogtepunt. Om in de zomermaanden de stinkende stad te kunnen ontvluchten, investeerden rijke Amsterdamse kooplieden in luxueuze buitenverblijven met parkachtige tuinen in de bosrijke binnenduinen. Door het stelsel van trekvaarten en rivieren reisde je in een paar uur van Amsterdam naar Haarlem. Zo werd Kennemerland de bakermat van deze buitenplaatsen, elk met een unieke stijl.

NP Zuid-Kennemerland

4. Van woeste duinen tot duingrasland

Verwonder je in dit woeste landschap met oude duinen over de zeldzame planten en dieren die er leven. Door goed beheer is de dynamiek terug. De wind heeft het zand weer in beweging gebracht en het duin stuift weer. Nu de waterwinning is gestopt, keren vochtminnende plantensoorten als parnassia, duizendguldenkruid en orchideeën terug. Daartussen fladderen duinparelmoervlinders, verstoppen wijngaardslakken zich en erbovenuit klinkt het lied van boomleeuweriken en talloze andere vogels.

NP Zuid-Kennemerland

5. Strand en stuivende duinen

Aan het eind van de tocht van oost naar west door het park, wacht de grote beloning: het eindeloze strand! Dé plek om lekker op blote voeten te struinen of een frisse duik in zee te nemen. Wie er oog voor heeft, ziet echter dat het strand meer is dan alleen een heerlijke plek om te ontspannen. Langs de zeereep wordt het park iedere dag als het ware opnieuw geboren.

NP Zuid-Kennemerland

Activiteiten

Bekijk hier de activiteitenkalender van Nationaal Park Zuid-Kennemerland en bezoek de website voor meer informatie.

Contact

Landelijk verzorgt IVN de coördinatie van communicatie en educatie binnen de nationale parken.

Gwen Pellinkhof
IVN Noord-Holland
Plantage Middenlaan 2C
1018 DD Amsterdam
T: 06-33677971
E: g.pellinkhof@ivn.nl

Volg Nationaal Park Zuid-Kennemerland ook op Facebook, Twitter en Instagram